Banken opgeschrikt door opgelegde verhoging kasreserve
03 Nov 2015, 11:32
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de leiding van de algemene banken schriftelijk meegedeeld dat vanaf woensdag 4 november het kasreservepercentage verhoogd wordt naar 35%. Het gaat om een verhoging met 5 procentpunten. Er is geen overleg gepleegd hierover met de banken. Een vergadering die vrijdag gehouden zou worden, is op het laatste moment afgeblazen. Starnieuws verneemt dat de Surinaamse Bankiersvereniging morgen bijeen komt om een standpunt in te nemen over de eenzijdig opgelegde verhoging van de CBvS.

Waarnemend president van de CBvS, Ingeborg Geduld-Nijman, heeft de banken laten weten dat op basis van de huidige financieel-economische situatie het besluit is genomen voor de tijdelijke aanpassing van het kasreservepercentage. De CBvS is volgens Geduld-Nijman genoodzaakt de toeslag van 5 procentpunten op te leggen. Hiermee wordt de groei van de binnenlandse liquiditeiten getemporiseerd, aangezien er een onhoudbare vraag is naar vreemde valuta.

"De kredietgroei van de banken zal in overeenstemming dienen te zijn met de vreemde valuta-instroom en de toename van het nominaal bruto binnenlands product", stelt de waarnemend bankpresident. Zij benadrukt dat de verhoging te maken heeft met de primaire taak van de CBvS om de stabiliteit van de interne en externe waarde van de Surinaamse munt te bevorderen. Deze maatregel zal eind maart volgend jaar geëvalueerd worden.

De meeste banken zijn niet gelukkig met deze maatregel. Door dit besluit zit 35% van de geldhoeveelheid van de banken vast. Er is al een krappe ruimte bij banken voor verlening van krediet. De bankdirecteuren zullen zich buigen over de gevolgen van deze beslissing. Nu al wordt opgemerkt dat de rente verder omhoog zal gaan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April