Naambord VOS scholengemeenschap Marowijne onthuld
11 May 2015, 22:04
foto
Het naambord in Moengo voor de bouw van VOS scholengemeenschap. (Foto: Minowc)


Het district Marowijne krijgt een VOS-scholengemeenschap en een landbouwcentrum. Het naambord is maandag onthuld. Aan het bord is het duidelijk te zien dat het nog even wennen is aan de naam van het ministerie. De gebouwen worden opgezet in Moengo achter de openbare school Zinkkampoe. Het startsein werd gegeven door de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Ashwin Adhin, en Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe.


Verschillende sprekers zeiden dat het onthullen van het naambord een historisch moment is. Jarenlang hebben de kinderen een middelbare school moeten ontberen. Zij waren genoodzaakt naar Paramaribo af te reizen en te verblijven om vervolgonderwijs te genieten. Dit alles zal na de opzet van de scholengemeenschap tot het verleden behoren, meldt het ministerie.

Dilip Sardjoe, adviseur van president Desi Bouterse, zei dat deze belofte voor een middelbare school gedaan was door het staatshoofd. Hij zou de uitbreiding hiervan met een kleine universiteit niet hebben uitgesloten. De president vroeg later dat ook de landbouw werd betrokken bij het bouwproject. “Hij wilde dat de minister van LVV de fundamenten legde voor landbouwontwikkeling. Het gaat hierbij niet alleen om wat de mensen op hun achtertuin doen, maar effectieve gewassenproductie,” legde Sardjoe uit.

“Marowijne is heel geschikt voor landbouw, vooral aardvruchten. Ricanaumofo is een goed voorbeeld van de winsten die hieruit gehaald kunnen worden", zei Algoe. Het centrum zal een kassencomplex bevatten voor praktijklessen. Bovendien zal er vakgericht onderwijs verzorgd worden, die niet alleen voor jongeren beschikbaar is.

Volgens Adhin is Marowijne in opmars. Vooral op onderwijsgebied zijn er verschillende projecten in voorbereiding zo wil de minister graag ook een keuken opzetten op de openbare school Zinkkampoe zoals dat ook op andere scholen in Paramaribo en omstreken in de planning zit. Zo kan met de gewassen van het centrum gekookt worden voor de leerlingen in de naschoolse opvang. De opzet van een pedagogisch, didactisch centrum gecombineerd met een mediatheek wordt ook voorbereid, deelde de bewindsman mee.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April