IMF tevreden met beleidsacties aanpak problemen economie
31 Oct 2014, 12:00
foto


De economie van Suriname heeft te lijden van de daling van grondstoffenprijzen van vooral goud op de internationale markt. Hierdoor zijn de staatsfinanciën in 2013 verslechterd. De afname van de exportopbrengsten heeft ook gevolgen voor de betalingsbalans. Ondanks de tijdelijke uitdagingen waar het land voor staat, zijn de economische fundamenten robuust. Suriname is een van de snelst groeiende landen in de regio. De economische groei blijft op een aanvaardbaar niveau. Er wordt een groei van 4 tot 5 procent verwacht. In de bouw-, olie- en mijnbouwsector vinden er grote investeringen plaats.

Dit blijkt uit de Article IV publicatie van de Executive Board van het Internationale Monetair Fonds (IMF) en een persbericht van Centrale Bank van Suriname (CBvS) die zojuist zijn vrijgegeven. Het IMF-team is in juni naar Suriname geweest en heeft in oktober, later dan normaal, de economie beoordeeld. Hierdoor zijn de recente ontwikkelingen en beleidsacties ook meegenomen in de publicatie. Het IMF is tevreden over de inspanningen van de Surinaamse autoriteiten om economische problemen aan te pakken. Het IMF verwelkomt de beheersing van de staatsuitgaven en de belastinginningsinspanningen van de regering.

Een positieve ontwikkeling is dat door de productie van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, de import van olie voor groot deel zal worden vervangen. De lopende rekening van de betalingsbalans zal naar schatting met 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) toenemen vanaf 2015. Met de investeringen in de goudmijn in oost-Suriname, het Merian Goudproject, van ongeveer 20 procent van het BBP, zal de goudexport in 2017 toenemen met ongeveer 8 procent.

Het monetaire beleid van CBvS is in lijn met de ontwikkelingen in de economie. De Executive Board van het IMF concludeert dat de autoriteiten toegewijd zijn aan de waarborging van de externe stabiliteit van de economie en als het nodig zal blijken het beleid verder zullen aanscherpen. De CBvS roept alle betrokkenen op om hun bijdrage te leveren aan het behoud van de stabiliteit van de economie. Dit blijkt uit een persbericht dat is uitgegeven door de bank. Het ministerie van Financiën wordt aangemoedigd onverkort door te gaan met het terugdringen van het begrotingstekort.

U kunt de IMF-Article IV bevindingen, documenten en het persbericht van de CBvS hier downloaden.
pdf-icon.gif 2014_Suriname_Art._IV_rapport,_press_release,_Statement_of_the_Surinamese_Authorities_.pdf     pdf-icon.gif IMF_publicatie.pdf     pdf-icon.gif Persbericht_CBvS.pdf                
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April