Bernhardpolder juridisch nog niet terug bij LVV
02 Jun 2014, 06:00
foto
Voorzitter van de SEL, Harold Ramdhanie, (zittend 2de links) tijdens de ondertekening van de huurovereenkomst met de delegatie van Sunda Group. Prasraam Mohanlall is president van Sunda Groep, terwijl zijn zuster, Gisla Mohanlall ook vennoot is binnen de organisatie. (archieffoto LVV)


De juridische afwikkeling van de huurovereenkomst tussen de Sunda Group en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is nog niet rond. LVV-minister Soeresh Algoe had gehoopt om nog dit seizoen de zaaizaadproductie in de Bernhardpolder op te starten.

Hij mikt nu op het volgend seizoen, in september, zegt hij aan Starnieuws. In mei 2008 zijn de Sunda Group en het ministerie een huurovereenkomst aangegaan. De Bernhardpolder was voor drie jaren verhuurd aan de Nederlands/Aziatische vennootschap. Echter heeft de huurder zich niet gehouden aan de afspraken en is er ook geen huur betaald. Sinds vorig jaar heeft het ministerie de onderneming naar de groene tafel gebracht. De Prins Bernhardpolder valt onder het staatsbedrijf Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL).

De Prins Bernhardpolder is in de jaren 70 opgezet met als doel kwalitatief goed zaaizaad te produceren. Minister Algoe wil dat doel in ere herstellen en de bijkans 450 hectare weer benutten voor de zaaizaad productie. Waarnemend directeur Soedeshchand Jairam van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum (Adron) zegt dat het zaaizaadbedrijf al klaar is. Over enkele weken zal 90 hectare zaaizaad – waarvan 60 van Adron en 30 hectare van particulieren - worden ingezaaid.

De boeren worden begeleid door Adron en is de zaaizaad-oogst van deze particulieren bestemd voor Adron. De oogst zal worden opgeslagen, opgeschoond en gedroogd. De faciliteiten hiervoor zullen worden gecreëerd, zegt Jairam.
De lijnen Adron 125, 128 en 130 zullen worden ingezaaid. Daarnaast wordt er ook origineel en elite zaad gekweekt. “Adron werkt meteen aan drie producten. Eerst nabouw-zaad, elite-zaad en origineel zaad. Het elite-zaad wordt in bakken geplant en wordt met de hand overgeplant op een areaal van vier hectare.”

Het afgelopen seizoen is het eerste nabouw-zaaizaad meteen op het veld verkocht, omdat er geen opslagruimte was. Volgens Jairam wordt er nu gewerkt aan de opslag- en droogfaciliteiten, zodat de boeren kant en klare zaad kunnen krijgen.
Advertenties