Herdenking jaardag Lachmon is hoog houden waarden
21 Sep 2012, 13:00
foto
De kleinzoon van Jagernath Lachmon, Dew en zijn vrouw leggen een krans bij het standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: Raoul Lith)


De herdenking van de geboortedag van Jagernath Lachmon, moet meer dan een eerbetoon zijn aan de overleden voorzitter van de VHP. De huidige voorzitter van de partij Chandrikapersad Santokhi zegt dat bij elke herdenking van Lachmon, vooral centraal moet staan dat leiderschap in Suriname nooit gebaseerd hoeft te zijn op macht, maar op gezag, respect, eenvoud, een volledig ontwikkeld gevoel voor rechtsstaat en democratische principes.

Lachmon zou als hij in leven was vandaag 96 jaar oud zijn geworden. Op het Onafhankelijkheidsplein, waar het standbeeld van Lachmon staat, zijn vandaag kransen gelegd en toespraken gehouden door Santokhi, Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname en oud VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe.

Kenmerken nationale leider
Santokhi benadrukte dat het leven en de politieke loopbaan van Lachmon alles zegt van hoe een nationale leider er uit moet zien. “Eenvoud, hard werken, bescheiden, een goede naam en alom geliefd”, somde de VHP-voorman op.
Ook Sardjoe en Rusland spraken in die trant over Lachmon. Volgens Rusland wordt om deze redenen zijn jaardag met veel genoegen herdacht.

Hij memoreerde dat de overleden VHP-voorzitter als 13-jarige als zoon van een arme rijstboer naar Paramaribo kwam en zich ging verdiepen in het recht. De periode die Lachmon heeft doorlopen met zijn mentor Cesar de Miranda heeft volgens de NPS-voorman een diepe impact gehad op zijn leven en vorming. Dit was de basis voor zijn eigen ontwikkeling die zich vertaalde in gevoel voor rechtsstaat, gelijkheid en nationale ontwikkeling.

Idealen leven voort
Sardjoe zegt dat het niet verwonderlijk is dat Lachmon zich daarom heeft ingezet voor verbroedering in de politiek. Volgens hem wordt het tegenwoordig niet graag in de mond genomen, omdat het van Lachmon afkomstig is, maar is het wel wat het land nodig heeft om zich verder in gelijkheid te ontwikkelen. Santokhi verzekert dat de idealen van Lachmon vooral in de VHP voortgezet worden.

Volgens hem is het nu meer dan ooit dat gestreden moet worden om de idealen van de overleden nationale leider omhoog te houden omdat die ernstig onder druk zijn komen te staan. Santokhi, die ook coördinator is van het Nieuw Front, zegt dat de combinatie zich dan ook zal blijven inzetten om wat hun vroegere leiders hebben nagelaten in stand te blijven houden.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April