Kabinet president: Nederland met afleidingsmanoeuvres bezig
16 Sep 2012, 22:30
foto
Piet Wortel (rechts) en Frank Uden samen met de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens het WK Voetbal in 2010 in Zuid-Afrika.


Het NOS-journaal opende zondag het nieuws met 'dat de naam van president Desi Bouterse is genoemd' in het onderzoek naar de internationaal opererende drugsorganisatie van Piet Wortel, een Nederlander van Surinaamse afkomst. De Nederlandse recherche zou aanwijzingen hebben dat het staatshoofd "nog steeds bemoeienis heeft met de drugshandel". Het kabinet van de president zegt dat het om een niet geverifieerd bericht gaat. Nederland is met afleidingsmanoeuvres bezig.

NOS zegt over stukken uit het onderzoekdossier te beschikken. Het huis van Wortel in Amsterdam was door een speciale eenheid van de politie volgehangen met microfoons. In de woning praatte Wortel nietsvermoedend over zijn handel en wandel, ook over zijn contacten met 'Bouta', met wie volgens de politie Desi Bouterse wordt bedoeld. Ook zijn zoon Dino wordt in verband gebracht met deze drugszaak.

Speculaties
De advocaat van president Bouterse Inez Weski, die ook Wortel bijstaat, zegt aan het NOS-journaal dat er geen enkel bewijs is voor deze bewering. De naam van haar cliënt Bouterse is ook niet genoemd. Het gaat volgens haar om flarden van gesprekken. De Nederlandse politie heeft volgens de advocaat er meer van gemaakt dan het is. Volgens NOS zou een vliegtuig met 400 kilogram cocaïne pech hebben gehad en geland zijn in Tibiti. In het opgenomen gesprek wordt er melding van gemaakt dat 'Bouta' zou kunnen helpen en sneller dan de politie daar zou aankomen. Dino Bouterse zou naar de plek zijn gegaan en de drugs eruit hebben gehaald, waarna het vliegtuig in brand zou zijn gestoken. 'Bouta' zou 200 kilo cocaïne hiervoor hebben gekregen.

Perschef van het kabinet van de president, Cliff Limburg, merkt tegenover Starnieuws op dat de zaak nog in onderzoek is. Er zijn geen bewijzen geleverd over deze beweringen. "Waarom hebben ze het koninklijk huis niet in verband gebracht met drugs, toen de foto van de verdachten in gezelschap de kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in de media verscheen?", vraagt Limburg zich af. Hij benadrukt dat het goed gaat met de economie van het land. Ook op het gebied van drugsbestrijding en veiligheid worden grote vorderingen geboekt, waarbij overeenkomsten zijn getekend door de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, met internationale organisaties. "Dit verhaal is gewoon een afleider, maar het gaat Nederland niet lukken om ons van ons pad af te brengen. De president is hard bezig met de ontwikkeling van het land", benadrukt Limburg. Nederland kan het volgens hem niet hebben dat Suriname zonder ontwikkelingshulp goede internationale ratings krijgt en successen boekt.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April