24 augustus 'Ambassador John Nay day' in South Dakota
25 Aug 2012, 03:00
foto
De ambassadeur van de Verenigde Staten (rechts) luistert naar het uitroepen van de 'Ambassador John Nay day' door de staat South Dakota. (Foto: Raoul Lith)


De scheidende Amerikaanse ambassadeur John Nay is vrijdagmiddag geëerd voor zijn contributie aan het uitwisselingsprogramma dat in 2006 begon tussen Suriname en de staat South Dakota. Het hoofd van de 'National Guard' van de staat South Dakota heeft namens de gouverneur 24 augustus officieel uitgeroepen tot 'Ambassador John Nay day'. De diplomaat voelde zich bijzonder vereerd: “It’s an honour. I was very pleased, very touched", zei hij op een bijeenkomst in zijn residentie.

Een ambassadeur heeft volgens Nay veel verschillende rollen. In eerste instantie is hij er om zijn land te vertegenwoordigen, om de relatie tussen Amerika en Suriname te versterken. Echter moet een ambassadeur soms ook zijn eigen land meer leren over het land waarin hij zich bevindt. Veel mensen in Amerika weten volgens Nay jammer genoeg niet veel over Suriname

Vruchtbare samenwerking
Minister van Defensie Lamuré Latour, benadrukte het belang van het Internationaal Militair Programma van de Verenigde staten (IMAP) in South Dakota. Volgens hem creëert dit de gelegenheid om bij militairen en defensie medewerkers het begrip over regionale en international veiligheidsvraagstukken te vergroten. Hij waardeert deze vruchtbare samenwerking en is ervan overtuigd dat kernwaarden zoals vertrouwen in deze samenwerking hoog gehouden worden.

De minister bedankte de ambassadeur voor zijn inspanningen die hebben geleid tot het vergroten van de samenwerking op het gebied van defensie tussen de landen. Dankzij zijn professionaliteit loopt deze zo goed. Volgens Latour heeft Nay bewezen een vriend van Suriname te zijn.

Verdiensten
Een van zijn meest bevredigende verdiensten is volgens Nay het herzien van de 50 jaar oude luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en de Verenigde Staten. Dit was veel werk, zowel in Washington als Suriname. Het liefst wilde Nay graag nog werken aan een vast format voor een gezamenlijk rechtshulpverdrag tussen de twee landen, waar afgesproken wordt om elkaars juridische processen te respecteren. “Echter was er hier gewoon niet genoeg tijd voor”, zegt Nay. De scheidende ambassadeur heeft zijn opvolger, Jay Anania, reeds warm aanbevolen om dit op te pikken.

Nay staat bekend als de fietsende ambassadeur. Hij heeft lange fietstochten gehouden door Suriname met de bedoeling om het milieubewustzijn te vergroten. De ambassadeur zal op 12 september drie jaren in Suriname gediend hebben. Hij zegt met veel plezier hier te hebben gewerkt en vindt vooral de mensen in het land heel vriendelijk en hartelijk.

Raoul Lith
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April