Sitaldin pakt invoering nieuwe spelling Nederlandse taal aan
10 Aug 2012, 22:00
foto
Minister Shirley Sitaldin


De Nederlandse spelling van 1954 is nog steeds van kracht in het onderwijs. Suriname is vanaf 2005 geassocieerd lid van de Nederlandse Taalunie. Vanaf toen wordt er gevraagd om de nieuwe spelling van de Nederlandse taal aan te passen. Dit is nog niet gebeurd. Minister Shirley Sitaldin, die mede door haar vorige functies goed op de hoogte is van deze kwestie, kondigde vandaag aan op een persconferentie dat de nieuwe spelling officieel ingevoerd zal worden.

Sinds minister Edwin Wolf staat de invoering van de nieuwe spelling van het Nederlands op de agenda. Door verschillende juridische interpretaties is deze kwestie niet erdoor gekomen. De discussie was of de wetgeving moet worden aangepast of een resolutie voldoende was om de nieuwe spelling in te voeren.

Sitaldin merkte op dat leerkrachten Nederlands en het Examenbureau er last van ondervinden. De nieuwe spelling geeft aan dat 'product' met een 'c' geschreven moet worden, maar volgens de oude spelling die hier geldt, zou 'produkt' goedgekeurd moeten worden. Deze kwestie zorgt voor verwarring in het onderwijs, zeker ook omdat de woordenboeken die gebruikt worden, de nieuwe spelling aangeven. Dit geldt ook voor de nieuwe leermiddelen die uit Nederland zullen komen de volgende maand. De minister merkte op dat er "eenduidigheid moet zijn in de spelling die op school wordt gebruikt".

Monday 16 July
Sunday 15 July
Saturday 14 July