Projekta blikt terug op Durban klimaattop
04 Jan 2012, 19:00
foto


Projekta houdt een paneldiscussie over de betekenis van de Durban klimaattop voor Suriname. Op 13 januari zullen diverse Surinaamse deelnemers hun ervaringen delen met het publiek.

Van 28 tot 9 december 2011 werd in Durban, Zuid Afrika, de 17e ‘Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change’ gehouden. Op de Durban conferentie werd o.a. overeenstemming bereikt over een nieuwe commitment-periode voor het Kyoto Protocol, en werd een Green Climate Fund ingesteld.

Delegatie Suriname
Suriname werd vertegenwoordigd door een delegatie bestaande uit de minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, samen met zijn staf, alsook vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) van het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Grond en Bosbeheer, en de pas opgerichte Climate Change Development Agency.

Daarnaast waren ook vertegenwoordigers van Civil Society Organisaties aanwezig. Leden van de Nationale Assemblee woonden de speciale parlementaire vergadering bij.

Terugblikken
Bij de klimaattop in Bali in 2007 is afgesproken dat de principes van participatie, transparantie en rekenschap centraal zouden staan bij de climate change discussies en bij mechanismen voor klimaatfinanciering.
Na elke belangrijke climate change conferentie wil Projekta daarom terugblikken op het proces en de belangrijkste uitkomsten voor Suriname. In januari 2010 werd teruggeblikt naar de Kopenhagen klimaattop van december 2009, en nu kijkt Projekta terug op het Durban-proces.

Deze discussie borduurt ook voort op de Democratiemaand-discussie over “Dialoogprocessen bij Klimaatfinanciering”, waarbij ook is gesproken over de obstakels voor klimaatfinanciering zoals de veelheid en diversiteit van belangen, de ongelijkheid tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden, en de dialoogmechanismen.

Panel
Een panel bestaande delegatieleden van zowel de overheid als Civil Society zal haar kennis en ervaringen, en bovenal de betekenis van de Durban klimaattop voor Suriname en de Surinaamse burgers, vanuit hun optiek, kort toelichten.

Panelleden zijn o.a. de minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu en Josee Artist van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname. Cor Pigot zal als eerste een reactie geven op de presentaties, waarna de discussie tussen panelleden en publiek wordt geopend.

De openbare discussie is vrij toegankelijk voor een ieder, zonder voorafgaande registratie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May