Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht
Swingend met een heus verkiezingslied zal de verkiezingsperiode - zoals in de wet vastgelegd - vandaag worden ingeluid met de terinzagelegging van de kiezerslijst. Over pakweg 4 maanden zullen ruim 400.000 kiezers bepalen wie de volgende vijf jaren de volkseer krijgt om het land te leiden naar het gouden tijdperk. Wat bauxiet en goud niet hebben kunnen doen, zal de olie die gepompt wordt uit de Atlantische Oceaan wel kunnen, namelijk: zorgen voor betere tijden voor Suriname na een halve eeuw Srefidensi.
Veel partijen hebben niet gewacht tot dit moment, maar zijn allang begonnen met gouden bergen beloven aan het volk om witte voetjes te maken. Er worden - zoals dat sinds vóór 1948 het geval is - links en rechts wilde beloften gedaan die niet gerealiseerd zullen worden. Gelukkig dat het volk intussen ook veel wijzer is geworden en niet alle luchtkastelen als zoete koek zal aannemen. Na de verkiezing zitten de kiezers vaak met gebakken lucht terwijl de politici in staat zijn kastelen voor zichzelf te bouwen door zelfverrijking. Na elke regeringsperiode zijn er miljonairs bijgekomen, terwijl het volk kaalgeplukt wordt.
Tijdens de vergaderingen die gehouden worden - vooral de 'ondro oso konmakandra' - worden kiezers zaken voorgehouden die vaak in strijd zijn met de waarheid. Op basis van veel valse informatie wordt geprobeerd de kiezers te paaien, omdat die meestal niet in staat zijn aan fact-checking te doen. Het is belangrijk om de uitspraken van politici, claims en statistieken te controleren op feiten.
Op basis van feiten kunnen kiezers pas een goed beeld krijgen van de werkelijke situatie. Maar tijdens de verkiezingscampagnes is er veel desinformatie. Er worden halve waarheden tot hele leugens verteld om aan de macht te komen. Dit kunnen politici doen omdat veel kiezers ook niet kritisch zijn tegenover politici. Er wordt over het algemeen meer met het hart dan met het verstand gestemd.
Er is geen politieke cultuur waarin eerlijkheid en integriteit hoog in het vaandel staan. Ethische codes zullen niet helpen als de inborst hetzelfde blijft. In dit digitale tijdperk krijgen leugens vleugels en verspreiden zich veel sneller dan de waarheid. Om te voorkomen dat kiezers misleid worden, is het belangrijk dat vooral de media aan fact-checking doen. De democratie is gebaat bij goed geïnformeerde burgers die op basis van feiten een besluit nemen.
Er is geen politieke cultuur waarin eerlijkheid en integriteit hoog in het vaandel staan. Ethische codes zullen niet helpen als de inborst hetzelfde blijft. In dit digitale tijdperk krijgen leugens vleugels en verspreiden zich veel sneller dan de waarheid. Om te voorkomen dat kiezers misleid worden, is het belangrijk dat vooral de media aan fact-checking doen. De democratie is gebaat bij goed geïnformeerde burgers die op basis van feiten een besluit nemen.
Bij de honderden bijeenkomsten die gehouden worden, is het vaak dat het publiek naar monologen luistert. Kiezers worden niet in staat gesteld om kritische vragen te stellen aan de politici. Het is een eenrichtingsverkeer. Wie luistert naar wat het volk wil hebben? Politici moeten luisteren naar wat het volk wil hebben, zo kan er een beleid worden gevoerd op basis van de echte volkswil. Het vertrouwen tussen de politiek en het volk kan slechts hersteld worden door oprechtheid, eerlijkheid en bovenal met liefde voor het land dat politici door collectief falen niet tot ontwikkeling kunnen brengen.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen