NDP en Simons populair bij onderzoek jong volwassenen
Jong volwassenen tussen 19 en 24 jaar (studenten) hebben hun politieke voorkeur kenbaar gemaakt tijdens een onderzoek in november verricht door wetenschapper Vincent Roep. In het onderzoeksrapport dat vandaag is uitgekomen wordt een analyse gemaakt van de politieke voorkeuren, verwachtingen en zorgen van jongvolwassenen over de verkiezingen en de toekomst van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO's). De resultaten laten zien dat de NDP populairder is onder jongvolwassen vrouwen, terwijl de VHP meer steun geniet van jongvolwassen mannen. De NPS heeft een gelijke aantrekkingskracht op beide geslachten. Jennifer Geerlings-Simons van de NDP komt uit de bus als populairste presidentskandidaat.
Volgens een indicatieve zetelverdeling zou de NDP de grootste partij worden met 18 zetels, gevolgd door de VHP met 15 zetels en de NPS met 9 zetels. Een mogelijke NDP-VHP-coalitie geniet de meeste steun onder de respondenten. Jongvolwassenen schetsen een overwegend pessimistisch toekomstbeeld, dat sterk beïnvloed wordt door de huidige economische situatie, werkloosheid en onzekerheid. KMO’s worden gezien als essentieel voor economische groei, terwijl investeringen in offshore olie en gas kansen bieden maar ook zorgen oproepen over de eerlijke verdeling van de opbrengsten.
Bij deze enquête bedroeg het non-responspercentage 29%, wat betekent dat 71% van de 262 benaderde personen (volledige steekproef) daadwerkelijk heeft deelgenomen. 186 jongvolwassen (effectieve steekproef of realisatie van de steekproef) hebben de vragenlijst ingevuld. Van deze deelnemers waren 85 mannen en 101 vrouwen. Dit komt neer op een verdeling waarbij vrouwen 54,3% van de respondenten uitmaken, terwijl mannen 45,7% vertegenwoordigen. De grootste groep respondenten is ingeschreven aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), met 82 deelnemers, wat neerkomt op 44% van alle respondenten.

De opleidingsachtergrond van de respondenten van de effectieve steekproef (n=186)
Werkgelegenheid en economische stabiliteit worden beschouwd als de grootste uitdagingen voor de periode 2025-2030.
Politieke voorkeuren blijken sterk samen te hangen met economische factoren. Jongvolwassenen verwachten van politieke partijen dat zij oplossingen bieden om de economische situatie te verbeteren. Het aangepaste kiesstelsel waarbij nu landelijke vertegenwoordiging zal gelden in plaats van het districtensysteem zullen politieke partijen dwingen hun strategie aan te passen om een breder publiek en jongvolwassenen aan te spreken.
Politieke voorkeuren blijken sterk samen te hangen met economische factoren. Jongvolwassenen verwachten van politieke partijen dat zij oplossingen bieden om de economische situatie te verbeteren. Het aangepaste kiesstelsel waarbij nu landelijke vertegenwoordiging zal gelden in plaats van het districtensysteem zullen politieke partijen dwingen hun strategie aan te passen om een breder publiek en jongvolwassenen aan te spreken.
Los van de partijvoorkeur is de vraag gesteld wie de ideale kandidaat-president is om leiding te geven aan deze coalitieregering? Simons behaalt het hoogste percentage met 17,7%, gevolgd door Stanley Raghoebarsing met 16,7%. Dew Sharman en Ruth Wijdenbosch delen een percentage van 14,5%, terwijl Krishna Mathoera op 13,4% uitkomt. Bij VHP-stemmers blijkt president Chan Santokhi niet hoog te scoren. Raghoebarsing is het populairst, gevolgd door Sharman en Mathoera. Bij de NPS scoort Wijdenbosch het hoogst, gevolgd door Hans Breeveld en Gregory Rusland.

Dit onderzoek biedt volgens Roep de mogelijkheid om zowel politieke voorkeuren als verwachtingen over de toekomst van KMO’s in kaart te brengen, en kan beleidsmakers waardevolle inzichten bieden voor het formuleren van strategieën die aansluiten bij de behoeften van de jonge generatie kiezers
Onderzoeker Roep is in 2012 gepromoveerd als doctor aan de AdeKUS. Hij is al enige jaren verbonden aan deze onderwijsinstelling als onafhankelijk onderzoeker. "Tegen deze achtergrond publiceer ik ook publicaties via de eJournal van AdeKUS. Ook begeleid ik MSc afstudeerstudenten van de studierichting Bedrijfskunde. Het zwaartepunt van mijn onderzoek is KMO's. Het onderzoeksrapport is uitgevoerd om de visie van jongvolwassenen over hun eigen toekomst en die van de KMO's te peilen. Het rapport is primair niet bedoeld als verkiezingsenquête en moet dus breder worden gezien", stet Roep.
U kunt het gehele onderzoeksrapport hier downloaden.
Documenten:
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie