Zunder: Motie Eerdmans, niet meer dan hinderlijke schijnbeweging
Enkele dagen geleden ontving ik talloze berichten via WhatsApp en e-mail uit Nederland en andere delen van de wereld met de mededeling dat de Nederlandse Tweede Kamer de motie van Joost Eerdmans had aangenomen. De motie verzocht de Nederlandse regering om geen herstelbetalingen te doen voor de Nederlandse betrokkenheid bij de slavenhandel. Tachtig van de 150 Kamerleden, afkomstig van zeven politieke partijen, steunden de motie, wat neerkomt op 53% van de leden. De overige 47% steunde de motie niet.
In zijn motie betoogde Eerdmans, leider van de eenmansfractie van JA21, dat vier claims zijn ingediend om de Nederlandse Staat te bewegen tot herstelbetalingen voor de trans-Atlantische slavenhandel. Eerdmans stelt dat het onduidelijk is aan welke slachtoffers de herstelbetalingen zouden moeten worden uitgekeerd. Hij benadrukt dat er niemand meer in leven is die direct schade heeft geleden door de trans-Atlantische slavenhandel. Hierdoor, zo betoogt hij, ontbreekt de rechtvaardiging voor herstelbetalingen aan specifieke personen.
Op basis van deze argumenten verzocht Eerdmans de Nederlandse regering om niet over te gaan tot herstelbetalingen voor de slavenhandel. Deze redenering is echter opvallend eenzijdig, aangezien hij zich enkel richt op de trans-Atlantische slavenhandel (1667-1814), zonder de periode van slavernij zelf (1667-1863/1873) in beschouwing te nemen. Slavernij en slavenhandel waren nauw met elkaar verweven, als een onlosmakelijke Siamese tweeling.
De motie van Eerdmans kan worden gezien als kort door de bocht en simplistisch. Door de discussie te beperken tot enkel directe schadevergoeding aan individuen, wordt het systemische karakter van slavernij genegeerd. Slavernij heeft niet alleen individuen beïnvloed, maar hele gemeenschappen getekend door generaties heen, wat pleit voor een bredere aanpak van herstelbetalingen.
Motie heeft storende gevolgen voor discussie over Reparaties
Volgens ons gaat het hier om een slecht onderbouwde motie met storende gevolgen, omdat de aanname ervan de discussie en dialoog over reparaties voor het slavernijverleden van Inheemse en Afrikaanse gemeenschappen beoogt te vertragen. De aanneming van deze motie lijkt eerder een poging om de aandacht van het probleem voor een kort moment af te leiden dan een constructieve bijdrage aan de discussie.
De verrechtsing van de Nederlandse politiek wordt duidelijk weerspiegeld in het stemgedrag rondom deze motie. Een analyse van het stemgedrag is in de bijlage opgenomen. Partijen zoals de PVV van Geert Wilders hebben tijdens de politieke campagne van 2023 zelfs aangegeven dat ze de excuses voor het slavernijverleden zouden terugdraaien als zij aan de macht zouden komen. Dit bleek echter achteraf niets meer dan retoriek te zijn.
Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat herstelbetalingen niet alleen financiële compensaties inhouden, maar ook een bredere erkenning van de historische onrechtvaardigheden en de blijvende sociale en economische gevolgen van de slavenhandel en slavernij zijn, die tot en met de dag van vandaag nog doorwerken. Het doel is om systemische ongelijkheden aan te pakken door middel van educatie, economische ontwikkeling en andere initiatieven die bijdragen aan het welzijn van Afro-gemeenschappen.
Er zijn vele Afro-Surinaamse en Inheemse organisaties in Nederland en Suriname actief. Echter, de meeste werken nog niet samen aan gezamenlijke doelstellingen. Er is een dringende noodzaak om een nationale overkoepelende organisatie op te richten, waar ook andere Afrikaanse en Caribische groepen zich bij kunnen aansluiten. Dit zou een krachtige stap zijn in het streven naar gerechtigheid en reparaties voor het slavernijverleden.
Suriname is een gerespecteerd lid van de Caricom en ondersteunt het standpunt over reparaties binnen deze gemeenschap. De Caricom heeft een tienpuntenprogramma voor reparaties opgesteld dat de pijlers erkenning, excuses, herstel en verzoening benadrukt. De recente ontwikkelingen rondom de motie Eerdmans zouden aanleiding kunnen zijn voor de Caricom-lidstaten om juridische stappen opnieuw te overwegen.
Conclusie: Oproep tot samenwerking en gerechtigheid
De aanname van de motie Eerdmans zou een ‘eye opener’ moeten zijn voor de noodzaak van verbinding en samenwerking binnen de Afro-Surinaamse en Inheemse gemeenschappen. Zowel in Nederland als in Suriname is het tijd om gezamenlijk op te komen voor het slavernijdossier en te werken aan een rechtvaardige toekomst.
Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname
Email: jobfactoryarmand1@gmail.com
Documenten:
Vandaag
-
06:48
Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
-
04:54
Regen en onweersbuien op 1 juli
-
02:56
Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
-
00:59
Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
-
00:00
4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Gisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat