Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat er transparantie moet komen over het verstrekken van ureum aan padieboeren in Nickerie. "De president heeft duidelijk gezegd tijdens het onderhoud met de boeren dat er geen kunstmest maar geld als compensatie zou worden gegeven. Nu komen 300 boeren in aanmerking voor ureum voor in totaal 750 ton", stelt Jogi in gesprek met Starnieuws. De president heeft toegezegd dat SRD 70 miljoen aan compensatie zal worden gegeven aan de boeren.
Door de padieboeren is controle uitgeoefend op de lijst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Er zijn heel veel
fouten geconstateerd. Nu blijkt dat er geen 30.000 ha padie is ingezaaid maar minder dan 20.000 ha. Er kwamen dubbele namen voor en van personen die helemaal geen landbouwers zijn. Er waren heel veel fouten. Jogi wil weten of de fouten zijn gecorrigeerd voordat mensen bonnen hebben ontvangen voor ureum.
"Hoe heeft de registratie plaatsgevonden? Is de Comptabiliteitswet nageleefd? Is er een openbare aanbesteding geweest? Hoe is LVV gekomen aan de ondernemer die nu het ureum zal leveren?" Jogi merkt op dat er veel vragen zijn die niet worden beantwoord. Hij voert aan dat het nu niet gaat om acute nood om af te wijken van de openbare aanbesteding. Het gaat nu om de derde bemesting.
Het Assembleelid vindt het opmerkelijk dat minister Parmanand Sewdien stelt dat hij niet op de hoogte is van de prijs. Een zak ureum kost ongeveer SRD 1.000. Indien mensen op afbetaling kunstmest kopen, is de prijs rond de SRD 1.400. Het is belangrijk om te weten wat de Staat betaalt voor de kunstmest. Ook vraagt Jogi zich af of andere ondernemers geen kunstmest konden leveren, aangezien er meerdere importeurs zijn die ook voldoende voorraad hebben.
Er zijn nog te veel vragen waar antwoord op moet komen en er dient onderzoek plaats te vinden naar fouten die gemaakt zijn met de registratie. Jogi merkt op dat het ook niet duidelijk is geworden of het geld dat nu uitgegeven wordt aan de kunstmest uit de SRD 70 miljoen zal worden gehaald. De 750 ton kunstmest zal de Staat minimaal SRD 15 miljoen kosten.