“Jim, heb je vandaag geen oud breaking news?”
“Ja, die twee akelig fluitende legerhelikopters storen nu ook ’s nachts de omgeving.”
“Doe niet zo dramatisch, man. Het was een nachtoefening.”
“Ja, oke, maar kon men dan de beleefdheid niet opbrengen om dat even vooraf te melden?”
“Mijn brekend nieuws: Ramdienaar is te zwak bevonden voor secretaris-generaal OAS, zegt een oud-medewerker van hem in een goed onderbouwd artikel op Sterrennieuws. Hij krijgt zo te zien niet genoeg stemmen.”
“Een paar termijnen assistentje zijn, is wat anders dan ‘the boss’ worden, vooral niet na z’n grote buitenlandse blunders.”
“Dan is je breaking news zeker dat een erg ambitieuze Ashnowini Aloe Baba voor presidentskandidaat gaat, want hij kan mensen niet zien lijden, ow, ow, wat een hart heeft hij opeens voor de lijdende mens.”
“Met dit soort machtsgeile jongemensen zie ik de paarse partij echt niet meer dan 14 zetels halen bij de komende verkiezingen.”
“Mijn grote nieuws is: aan de ene kant vieren we het politieke huwelijk tussen Aaah-20 en Doedeloe, en aan de andere kant de scheiding tussen PeeEl en Abobbie.”
“Maar niet lang terug maakten ze nog danspasjes, pas-de-deux, op een podium en nu is het ‘pas-de-fin.”
“Ze begrijpen dat nieuw kiessysteem niet, wat A-20 en DOE wel hebben begrepen.”
“Dan bezegelen de scheidenden hiermee hun politieke nederlaag bij de komende verkiezingen.”
“Meer Javaanse winst voor Stoersaliem en z’n Huis van Bewaring, die lekkertjes bij Paars in ondertrouw is gegaan.”
“Maar dat betekent toch niet dat HvB en DOE opgehouden zijn te bestaan?”
“Echt niet. Maar zoiets dachten de Gele Koning en de Roodwitte Kampongbari & son. Hun politieke ego stond hun verdere samengaan in de weg.”
“Het is net als in een oorlog of tijdens een voetbalfinale: je maakt één keer zo een misrekening en you lose the game. Dag PeeEl, dag Abobbie met je honderdduizend man, jullie marcheren naar de oppositiebanken.”
“Ze denken dat vele kiezers weer eens blindelings en stom slim als kippen zonder kop gaan stemmen.”
“Wat willen vele kiezers dan, volgens u, meester?”
“Die willen andere gezichten in DNA, geen ouwe en jonge oplichters, schreeuwerig, beperkt ontwikkeld en die op dieftigheid en eigen machtsgewin uit zijn.”
“Maar wat willen de weldenkende kiezers dan wel?”
“Integere, goed bespraakte, goed algemeen ontwikkelde en niet of nauwelijks besmeurde politiek en bestuurlijk ervaren figuren.”
“Maar waar vinden we die? We hebben nog 8 maanden te gaan.”
“Ze zitten in de top van die kleine partijen die al zeker 2 verkiezingen elk niet meer dan een duizendtal stemmen haalden en met dit nieuwe landelijke kiessysteem niet eens een kwart kiesdeler halen.”
“Dat klopt, toch willen ze het nomonomo weer alleen proberen, wat een zonde voor hun kritisch en analitisch politiek vermogen en hun redelijk onbevlekt politiek blazoen.”
“Maar ik zie DOE-Rijme wel tweemaal de kiesdeler halen.”
“Die hebben de boodschap begrepen en hun kaarten stijgen in waarde nu Geel en Roodwit gescheiden de verkiezingen ingaan.”
“En binnen Paars blijf het maar rommelen met mensen die maar meer op persoonlijke macht uit zijn.”
“DOE-Rijme kunnen zelfs vijf zetels binnenhalen, als Youce, Jim en Angelique ook op die lijst gaan staan, gewoon als nummer drie, vier en vijf.”
“Maar dat zal betekenen dat SPA, DA-91 en PALU gaan moeten samensmelten met A-20/DOE.”
“Nee mang, jongere zuipvriend in ons midden, nee! Die partijen blijven gewoon bestaan, stel je voor, maar hun respectieve voorzitters gaan op die Rijme-lijst staan als de nummers 3, 4 en 5.”
“Kan dat? Is dat niet tegen dat verbod op pre-electorale combinaties?”
“Echt niet. A-20 dekt als bestaande en ingeschreven partij deze lading.”
“Hmmm, zo een sterke lijst zou zelfs mij als kiezer aantrekken. Maar wat gebeurt er dan met hun respectieve partijen waar ze zo mooi de voorzitter van zijn?”
“Die stellen zelf dan geen kandidaten, maar ondersteunen hun voorzitter op die Rijme-lijst met volle kracht.”
“Daar zeg je wat! Door op die Rijme-lijst te gaan staan, hebben die voorzitters veel meer kans binnen te komen, dan als ze weer eens als losers apart de verkiezingen ingaan.”
“Klopt helemaal. De Surinaamse kiezer stemt niet graag op losers. En de grote groep zwevende kiezers gaat echt niet op Paars of Oranje stemmen, dat hebben ze al gedaan en beide keren zijn ze vies teleurgesteld. Ze blijven liever thuis als er geen goed alternatief is en dat is in het voordeel van die boevenpartijen, want dan wordt de landelijke kiesdeler lager.”
“Maar stel dat het lukt om die kritische, ervaren en goed geschoolde voorzitters van de kleinere partijen op één lijst te krijgen, waar gaan ze geld vandaan halen om hun propaganda te voeren?”
“Ze doen het zonder die petjes, truitjes, parapluutjes, sopi, porsies, loze beloften, dure posters en spandoeken.”
“Maar hoe bereik je dan de kiezers?”
“Via de social media, pod casts, interviews, ingezonden artikelen, dat is low cost propaganda.”
“Dus geen luidruchtige buurtvergaderingen en karavaans dwars door het land?”
“Nee mang, dat kost alleen maar geld, tijd en moeite. Deze zelfde toespraken worden in klein gezelschap goed opgenomen en gaan via Internet live streaming viraal, en kunnen achteraf via Youtube gedeeld en bekeken worden.”
“Klopt. Dat is de moderne manier van propagandavoering, zonder al die inhoudloze opo-opo, dyugudyugu, opruru en zo.”
“Maar een belangrijk deel van de kiezers vindt die dyugudygu en die ophef en dat lawaai juist leuk, dat is die kiek voor ze.”
“Nou, geen probleem, dan gaan ze naar die partijmeetings die dat vertier bieden, dwars door de regen en de modderige wegen. Zo zijn ze al meer dan 50 jaar belazerd en bestolen geworden door deze zelfde politieke kliekjes waarop ze steeds al dansend en zingend stemden.”
“Klopt, en degenen waarop ze zo enthousiast stemden, sloten als ze regeermacht hadden, om een zak met zilverlingen allerlei voor ons land onvoordelige deals met buitenlandse boevenbedrijven die er met de rijkdommen van ons land vandoor gingen. Tot vandaag de dag.”
“Klopt, laten we ons daarom focussen om een goed en aantrekkelijk politiek alternatief te vormen. Daarom hoop ik dat het lukt dat nog meer kritische voorzitters op die Rijme-lijst gaan staan.”
“Ja, een welkom alternatief voor de wat meer ontwikkelde kiezers en dan zou zo een lijst misschien 5 tot 6 zetels landelijk halen en dan DE verrassing van de verkiezingen worden.”
“Laten we daarop een toast uitbrengen, hoewel ik niet hoop dat dit een ijdele droom blijft.”
“Ja, proost daarop, misschien lukt het.”
Rappa