Vrouwen Brokopondo blij met agroforestry technieken CELOS
Dertig vrouwen van Brownsweg en Compagniekreek in Brokopondo zijn bijzonder onder de indruk van de voordelen van de nieuwe landbouwtechnieken die onderdeel zijn van het CELOS agroforestry. Ze hebben aangeleerd om planten te vermeerderen, groenten te zaaien, gewassen te bemesten en bomen te planten. “We wisten niet om plantmateriaal te maken zoals dat van gember en banaan en hebben ook geleerd om plantjes van antroewa, boulanger, peper en tomaat te maken. Deze technieken kenden we niet”, zegt landbouwer Ité Wee Wee van Brownsweg.
Wee Wee maakt deel uit van de groep vrouwen van Brokopondo, die vanaf november deelneemt aan het agroforestry project van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). Agroforestry houdt in dat op hetzelfde stuk land gewassen worden geteeld in combinatie met (vrucht) bomen. Deze vorm van landbouw is ideaal om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen en de voedselzekerheid te helpen garanderen. CELOS wordt bij dit project ondersteund door de oliemaatschappij APA Corporation en EMSAGS (dat staat voor de Verbetering van het milieubeheer in de mijnbouwsector van Suriname, met de nadruk op zelfstandige en kleinschalige goudwinning).
CELOS-medewerkers onder leiding van Anwar Helstone, agroforestry specialist en hoofd afdeling Agrarische Productie, hebben onlangs een trainingssessie gehouden op een plantenkwekerij van Ité Wee Wee te Brownsweg. “We beginnen bij de basis en als je goed plantmateriaal van vruchtbomen en gewassen hebt, is de eerste stap gemaakt naar verbeterde productie. Door deze kennisoverdracht stimuleren we de mensen om aan agroforestry te doen”, zegt Helstone. De toegang tot de toebehorende informatie voor deze mensen is pover. Vandaar dat het CELOS zich hiervoor sterk maakt. Door een toenemende productie, kan dat de vrouwen economisch weerbaar maken.

Wee Wee legt uit dat eerder de vrouwen op traditionele wijze deden aan landbouw. “We zetten eerder geen mest voor onze gewassen en als deze niet groeiden, moesten we dat weer planten op een ander stuk grond. Nu we weten te bemesten, kunnen we bijna op elke plek aan landbouw doen”, zegt ze. De vrouwen hebben veel meer baat bij de training van het CELOS. “We hoeven hierdoor niet meer op verre afstand onze gewassen te planten en zullen ook geen hoge transportkosten meer maken”, voegt Wee Wee eraan toe. Aangezien ze nieuwe landbouwtechnieken heeft aangeleerd, is ze voornemens om een groter stuk land te beplanten.
Vandaag
Gisteren
- Rechterlijke afdwinging afdracht van pensioenpremies
- Verkiezingen in Japan kunnen politieke aardverschuiving veroorzaken
- Een stukje geschiedenis
- Minister Baasaron belooft personeel versterking en vernieuwing
- Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
- Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
- Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
- Wie heeft de macht werkelijk in handen?
- Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
- Veel bewolking met kans op wat regen
- VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
- Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
- Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Eergisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie