Brunswijk: Ik heb bewijzen dat ik geen nonsens vertel
11 Jul, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk toont reçu's waaruit blijkt dat er geen betalingen plaatsvinden. Er worden zaken goedgekeurd, missives uitgegeven maar het geld wordt niet vrijgemaakt. (Beeld: RTV)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft woensdag vóór aanvang van de Raad van Ministers, opnieuw zijn gal gespuugd over het niet beschikbaar stellen van middelen voor zijn kabinet en voor 'ABOP ministeries'. Hij is met reçu's en missives gekomen van 2022, 2023 en 2024 die aantonen dat er meer dan SRD 70 miljoen aan openstaande schulden zijn en dat leveranciers geen diensten willen verrichten voor de overheid. Hij voerde aan dat hij geen leugens en nonsens vertelt, zoals president Chan Santokhi eerder heeft gezegd aan ABC op een vraag.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei op een persmoment na de regeringsraadsvergadering woensdagavond dat het niet zo is dat 'ABOP ministeries' geen geld krijgen. Hij merkte op dat diverse zaken goed gaan, maar er zijn uitdagingen waardoor er niet altijd geld is om de uitgaven te kunnen doen. Dit geldt voor alle ministeries, benadrukte hij. Hij voerde aan dat net als de vp ook de president hem aanspreekt op middelen die dringend nodig zijn. Deze maand bijvoorbeeld moet er ook vakantiegeld worden betaald. Het ministerie moet geld opzij zetten daarvoor, waardoor niet alle andere uitgaven gedaan kunnen worden.

Minister Stanley Raghoebarsing tijdens een persmoment woensdagavond. (Beeld: CDS)

Brunswijk vindt dat wanneer een begroting wordt behandeld in De Nationale Assemblee, als er geen geld is, zaken niet op de begroting moeten worden opgebracht en goedgekeurd. Want dan wordt het hele land voor de gek gehouden. Zelfs het IMF moest de regering op de vingers tikken over de uitvoering van het sociaal programma. De vp merkte op dat in diverse ressorten in het binnenland achterstand is in uitbetalen van sociale bijstand en andere uitkeringen, terwijl de mensen een beschikking hebben. Voor het onderwijs in het binnenland worden ook geen middelen vrijgemaakt. Gum Air en Blue Wing hebben grote openstaande rekeningen die niet betaald worden. De vp heeft vluchten moeten betalen om leerkrachten te vervoeren.

Ook de veiligheid in het binnenland laat veel te wensen over, terwijl Brunswijk aangeeft dat hij de situatie goed kent en aangegeven heeft hoe zaken op te lossen, maar er wordt niet naar hem geluisterd. Ook inlichtingendiensten hebben doorgegeven dat bendes daar bezig zijn. Nu is de situatie uit de hand gelopen. Mensen van Kabalebo willen niet over de weg naar Paramaribo, omdat de situatie rond Tibiti onveilig is. De mensen gaan via de boot naar Nickerie om verder naar de stad af te reizen. Hij blijft erbij dat het binnenland geen prioriteit is. Zo is ook een apparaat weggehaald uit het Marwina Ziekenhuis om naar Nickerie te brengen.

Brunswijk voerde aan dat hij bijkans drie jaar bezig is zijn kabinet te renoveren, maar de middelen komen vaak niet los. Aan de overkant wordt in rap tempo het pand gerenoveerd waar de Belastingdienst wordt gehuisvest. Brunswijk zei dat hij niet eens papier kan kopen voor zijn kabinet en straks hebben de medewerkers niet eens water om te drinken, want de rekeningen worden niet betaald. Volgens de vp is de renovatie van het pand aan de overkant geen prioriteit. 

Ook het Sportfonds is 'gecoupt'. Staatsolie heeft volgens Brunswijk geen geld gestort in het Staatsolie Sportfonds, omdat ABOP het beheer erover heeft. Nu is er ook een Sportfonds bij het Kabinet van de President. Hij gaf ook aan dat elke woensdag de Raad van Ministers vergadert, maar op dezelfde dag is er een regeringsvergadering waar weer dezelfde zaken worden besproken.

De vp merkte op dat deze regering nog tien maanden te gaan heeft. Hij geeft duidelijk aan wat de problemen zijn waarmee hij te maken heeft. Mensen nemen hem niet kwalijk dat zaken niet vlotten, want ze weten dat de middelen niet beschikbaar worden gesteld. Alles wordt afgepakt van ministeries die onder ABOP ressorteren, maar niemand kan zijn positie afpakken. Hij wordt ook niet uitgejouwd als hij ergens komt, "want mi na stratiboi".
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July