Javaans Nieuwjaar groots gevierd met Jawa Festa
09 Jul, 16:50
foto
Het is heel druk geweest gisteren op het Onafhankelijkheidsplein. De Jawa Festa ter viering van het Javaans Nieuwjaar was bijzonder goed bezet ondanks de zware regens. (Foto: Platform Javaans Nieuwjaar)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken en departementsdirecteur Nasier Eskak tevens voorzitter van het Platform Activiteiten Viering Javaans nieuwjaar zijn tevreden over de Jawa Festa die gisteren gehouden is op het Onafhankelijkheidsplein. Duizenden hebben ondanks de zware regens de activiteiten bijgewoond. Diverse sprekers benadrukten de wilskracht van het Surinaams Javaanse volk.

De strijd om het Javaans Nieuwjaar tot een nationale dag te verheffen is gestreden. We hebben die strijd gewonnen, maar er is nog veel meer om voor te strijden”, zei Somohardjo "Samen staan we sterker door strijd" hield de bewindsman zijn gehoor voor. De bewindsman vermeldde, dat eenheid onder de Javanen ervoor heeft gezorgd dat zij nu ook hun eigen dag hebben. “Door de eenheid die wij Javanen hebben laten zien, heeft de regering Santokhi/Brunswijk ons deze dag gegeven. Elke grote groep in Suriname heeft haar eigen dag en wij moesten onze dag delen met onze Inheemse broeders en zusters”, zei Somohardjo. Volgens hem verdienen de Javanen deze vrije dag voor het helpen opbouwen van Suriname, en erkenning dat zij ook moeilijke tijden meemaken en daarom zullen blijven werken en strijden voor een sociaal Suriname. Hij is daarom trots op de ruim 65.000 Javanen in Suriname die vechten voor de erkenning van hun bestaan.

Eskak sprak over het thema van deze activiteit, namelijk de processen van het geloof, wat betekent een roep naar groei in geestelijke zin, een roep naar geloofsgroei met als uiteindelijke doel, een goede basis creëren voor een betere en rechtvaardige gemeenschap, met gelijke kansen voor iedereen. Paul Somohardjo merkte op dat eenheid macht maakt. Hij richtte ook een woord van dank aan de president en vicepresident, dat de Javanen na 134 jaar in Suriname hun eigen dag mogen hebben. Verder moedigde hij de groep Javanen aan om de strijd te blijven voeren. “Met onze wilskracht kan niemand ons tegenhouden”.

Vicepresident Brunswijk zegt dat de Javanen en hun cultuur niet meer weg te denken zijn in Suriname en moedigde hen aan om trots te zijn op zichzelf. Brunswijk vindt dat eenheid belangrijk is in alle lagen van de bevolking en zal daarom de Javaanse gemeenschap ook blijven ondersteunen.
President Santokhi sprak vol lof over de harmonie van Javanen in Suriname. Hij merkte op dat de nieuwe nationale dag zal bijdragen aan een sterkere reflectie van deze groep. De kracht van de Javaan ligt volgens hem in hun bescheidenheid om onder andere zelfstandig te werken. Hij zegt dat Surinamers trots moeten zijn en respect tonen voor de eenheid die Javanen hebben gecreëerd en het behoud van hun cultuur.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July