EK 2024: Duitsland op de valreep langszij Zwitserland
23 Jun, 18:08
Dan Ndoye passeert doelman Manuel Neuer.
(Foto: Reuters)

Duitsland redt op de valreep een punt tegen Zwitserland en gaat als groepswinnaar de achtste finales in. Het gastland had zich met twee overwinningen uit evenveel wedstrijden reeds geplaatst voor de achtste finales, maar verscheen toch op volle sterkte aan de start. Zwitserland was met 4 punten uit twee wedstrijden nog niet zeker van een plek in de volgende ronde, dus waren alle ingrediënten voor een pittige wedstrijd aanwezig. Na een aantrekkelijke eerste speelperiode gingen partijen bij een 1-0 stand in het voordeel van de Zwitsers, de pauze in.

De eerste doorbraak in het vijandelijke gebied was voor de gastheer toen Jamal Musiala op snelheid İlkay Gündoğan wist te bereiken, maar de Zwitserse verdediging was bij de les en kwam in actie voordat de Duitse aanvoerder kon uithalen. Hierna waren er aan weerszijden halve kansen die voor de nodige spanning zorgden, zonder echt iets op te leveren.

Na ruim een kwartier spelen viel de bal in het Zwitserse doel, nadat Robert Andrich de bal van buiten de 16m fraai langs doelman Yann Sommer trapte. Het doelpunt mocht niet blijven staan, omdat Musiala in de aanloop een Zwitserse verdediger op de enkel trapte.

In de 29e minuut slaagde Dan Ndoye erin om doelman Manuel Neuer te passeren na fraai combinatiespel en zo zijn land de leiding te geven: 1-0. Hierna werd de gastheer onsportief en ontaardde het spel door de vele overtredingen. In de 38e minuut keek Jonathan Tah tegen de gele kaart aan, nadat hij Breel Embolo tegen het hoofd trapte.

In de 41e minuut gaf Embolo de bal nabij de middencirkel weg, maar Kai Havertz die middels een diepe pass in stelling was gebracht, knalde de bal ongecontroleerd hoog over. Duitsland bleef in de resterende minuten aandringen op een beter resultaat, maar de gastheer slaagde daar voor de pauze niet in. Partijen gingen bij een 1-0 tussenstand in het voordeel van Zwitserland, de kleedkamers in.

Niet lang na de pauze bereikte Gündoğan via een fraaie diepe pass Musiala, maar die zag zijn inzet tot hoekschop verwerkt worden door doelman Sommer. Duitsland bleef aandringen en zette de Zwitserse defensie een tijd lang onder druk, maar ondanks pogingen van Kroos, Kimmich, Raum en Havertz, was de gastheer niet succesvol.

In de 70e minuut had Duitsland de beste mogelijkheid om langszij te komen, maar ook ditmaal ging de bal er niet in. Maximilian Beier werd duidelijk vastgehouden in het strafschopgebied, maar volgens de arbitrale leiding was dit vergrijp geoorloofd, waardoor er geen strafschop werd toegekend.

In minuut 83 leek Ruben Vargas de Zwitserse voorsprong te verdubbelen, maar zijn doelpunt mocht vanwege buitenspel niet blijven staan. Granit Xhaka testte doelman Neuer nog met een schot van buiten het strafschopgebied, maar de sluitpost liet zich niet verrassen. In de extra tijd kopte Niclas Füllkrug gastheer Duitsland alsnog langszij op aangeven van Raum: 1-1. Duitsland gaat als groepswinnaar naar de achtste finales, gevolgd door Zwitserland.