Guyana is een van de goedkoopste olieproducenten
12 Jun, 08:43
foto
Drie drijvende productie-opslag- en losschepen produceren nu olie voor de kust van Guyana met een snelheid van meer dan 640.000 vaten per dag.


Uit een nieuw rapport van het International Energy Forum (IEF) en S&P Commodity Insights blijkt dat ondanks de stijgende productiekosten de meeste nieuwe olievoorraden kunnen worden geproduceerd tegen een prijs van minder dan 60 dollar per vat Brent. In het rapport 'Upstream Oil and Gas Investment Outlook' wordt benadrukt dat deze break-evenprijs 10 dollar per vat hoger is dan in 2021.

Onder de producenten met de laagste kosten valt Guyana op met een gemiddelde break-evenprijs van 36 dollar per vat Brent. Het Midden-Oosten is koploper met 30 dollar per vat, terwijl voor nieuwe putten in de VS ongeveer 57 dollar per vat nodig is.

Volgens het rapport bevinden zware ruwe olie in Canada en Venezuela zich aan de bovenkant van de kostencurve.

"Wereldwijd blijft het aanbod relatief vlak, waarbij de meeste voorraden naar verwachting break-even zullen zijn tussen de US$50/vat en US$60/vat. Zowel conventionele als krappe olieprojecten, inclusief duurdere projecten, zullen nodig zijn om aan de vraag te voldoen en de basisdalingen in de komende 10 tot 15 jaar te compenseren", aldus het rapport.

De olieproductie in Guyana wordt geleid door ExxonMobil. Er lopen momenteel drie projecten: Liza 1 en 2, en Payara. Twee andere projecten, Yellowtail en Uaru, zullen tegen 2026 online zijn. Deze projecten hebben volgens Exxons Stabroek Block-partner Hess toonaangevende break-evens in de sector, variërend van 25 tot 35 dollar per vat Brent.

Van Yellowtail wordt verwacht dat het de op een na laagste break-evenpositie voor Exxon zal opleveren.

De break-even voor de 250.000 b/d Yellowtail-ontwikkeling is vastgesteld op US$29/bbl Brent. Ter vergelijking: Liza Phase 1 kost US$35/bbl, Liza Phase 2 kost US$25/bbl en Payara kost US$32/bbl.

Lage break-evenprijzen hebben het Guyana-bekken tot een van de meest concurrerende gebieden voor exploratie en productie gemaakt.
Advertenties

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July