Column: Investering nodig voor garantie veiligheid
30 Apr, 00:59
foto
Een uitgebreid interview stond in de weekendeditie van dWT met de voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Poetini Atompai. Er is weinig hiermee gedaan door de autoriteiten.


Criminaliteit is een heet hangijzer in het land. Mensen voelen zich niet veilig. Je kan op je erf, op je terras en zelfs in je afgesloten woning zeer onaangenaam verrast worden door indringers. Er zijn zelfs dodelijke slachtoffers gevallen. Al een hele tijd gaat het land gebukt onder de criminaliteitsgolf. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee - toen de president bezig was de handen te schudden met 'zijn collega Xi' verzekerd dat er paal en perk zal worden gesteld. A tafra o draai, deelde hij mee.

Terug in het land heeft ook de president duidelijk gemaakt - weliswaar op het VHP-podium in Nickerie (waar zijn hart ligt) en Wanica - dat hij de aanpak van de criminaliteit naar het hoogste niveau heeft getrokken. Dat is het Kabinet van de President. Moet dat de samenleving gerust stellen? Nagenoeg alle problemen in het land zijn getild naar het niveau van zijn kabinet. Hoeveel dingen wil de president alleen aanpakken?

Terwijl vanuit de leiding van het land het volk gerust gesteld wordt met een dode banabeki, laat de man die in het veld is, Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, in de weekendeditie van dWT optekenen: ‘Let goed op jezelf, de Staat kan je voorlopig niet beschermen’. Hij vindt 'Operatie Zero Tolerance' maar rommel. Minister Kenneth Amoksi "is in de ruimste zin des woord incompetent voor de functie, maar wordt behouden omdat hij bepaalde zaken doet voor de president”. Hij blijft gehandhaafd terwijl de president ook weet dat de minister de criminaliteit niet aankan.

Atompai legt uit dat criminelen de politie stappen voor zijn en daar gaat voorlopig geen verandering in komen. “De manschappen hebben niets. Geen schoeisel, geen flashlight, geen voeding, geen kogelwerende vesten en ga zo maar door. Hoe ga je een succesvolle operatie draaien?” De demotivatie in het korps is groot volgens de bondsvoorzitter. Hij heeft vertrouwen in de nieuwe korpschef, maar hoeveel kan hij doen zonder een goed uitgerust apparaat.

De samenleving heeft niks aan mooie praatjes. De regering zal een stevig antwoord moeten geven op het beeld dat door de voorzitter van de Surinaamse Politiebond wordt gegeven van het korps. Het toetrekken van de veiligheidssituatie naar het Kabinet van de President, biedt nog geen enkele garantie dat het veiligheidsgevoel terugkomt. Al die tijd is er op het kabinet het Directoraat Nationale Veiligheid. De president heeft ook veiligheidsadviseurs op zijn kabinet. Hij is de voorzitter van de Veiligheidsraad.

Duizenden kilograms drugs komen het land binnen. Een groot deel wordt weer geëxporteerd naar het buitenland. Het imago van het land wordt te grabbel gegooid internationaal. Terwijl de criminelen geavanceerd hun operaties in het land uitvoeren, is de politie onder 'middeleeuwse omstandigheden' bezig met gebrek aan de meest essentiële middelen", legt een veiligheidsconsultant uit. Zolang er geen geld beschikbaar wordt gesteld, voertuigen, apparatuur, PSU, ICT-producten worden aangeschaft en regelmatige instroom van rekruten is, zal de aanpak alleen met de mond worden beleden. Burgers zullen inderdaad zichzelf moeten beschermen, want de regeerders zijn omringd door politie, militairen en zelfs privélegers.

Nita Ramcharan
Advertenties