Brazilië: Bolsonaro roept aanhangers op in Rio
22 Apr, 08:51
foto
De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, woont een demonstratie bij in Copacabana, waar hij zijn aanhangers opriep om samen te komen, terwijl de politie hem onderzoekt wegens het beramen van een staatsgreep na de verkiezingen van 2022, in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro verzamelde zondag duizenden supporters in Rio de Janeiro in een poging zijn politieke kapitaal te vergroten, nadat hij een poging tot herverkiezing had verloren van Luiz Inacio Lula da Silva in Rio de Janeiro in oktober 2022 en wordt geconfronteerd met beschuldigingen van betrokkenheid bij een staatsgreep.

Afbeeldingen die op sociale media werden gedeeld en door de media werden uitgezonden, toonden een grote menigte Bolsonaro-supporters, waarvan velen Braziliaanse voetbalshirts droegen.

De organisatoren van de demonstratie schatten de opkomst op 100.000 mensen. De autoriteiten hebben geen cijfers vrijgegeven.

Bolsonaro, het onderwerp van politieonderzoek vóór en tijdens zijn vier jaar als president, wordt geconfronteerd met een onderzoek naar zijn vermeende rol in een campagne om het geloof in het Braziliaanse stemsysteem te ondermijnen, die op 8 januari 2023 culmineerde in een opstand van duizenden van zijn aanhangers in Brasilia, de hoofdstad.

Op 8 februari nam de politie het paspoort van Bolsonaro in beslag en beschuldigde hem ervan een ontwerpdecreet te hebben opgesteld om de uitslag van de verkiezingen van 2022 ongedaan te maken, militaire leiders onder druk te zetten om zich bij een staatsgreep aan te sluiten en van plan te zijn rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof, gevangen te zetten.

"Heb je het ontwerpdecreet gezien? Ik ook niet", zei Bolsonaro zondag tegen verslaggevers. "Ik wil het zien, de mensen willen het zien en de pers ook."

De voormalige president, die zich pas in 2030 kandidaat kan stellen, zei dat zijn regering nooit "buiten de vier lijnen van de grondwet" heeft gespeeld.

Vorige maand beschuldigde de Braziliaanse federale politie Bolsonaro, een vaccinscepticus tijdens de Covid-19-pandemie, formeel van het knoeien met zijn vaccinatiegegevens, waardoor de deur werd geopend voor strafrechtelijke vervolging.

Zondag maakte Bolsonaro ook van de gelegenheid gebruik om Elon Musk te prijzen, mede-oprichter en CEO van fabrikant van elektrische voertuigen Tesla en eigenaar van het sociale mediaplatform X, die Bolsonaro een verdediger van de vrijheid van meningsuiting noemde. Bolsonaro riep de menigte op om de miljardair 'een applaus' te geven.

Nadat Musk had gezegd dat hij een besluit van Moraes zou aanvechten waarin X werd bevolen bepaalde accounts te blokkeren, vertelden advocaten die Musk vertegenwoordigden aan het Hooggerechtshof van Brazilië dat X zou voldoen aan elke uitspraak van de rechtbank of het hoogste kiesgerechtshof van Brazilië, volgens een brief die Reuters heeft ingezien.

Moraes doet onderzoek naar 'digitale milities' die beschuldigd zijn van het verspreiden van nepnieuws en haatboodschappen tijdens de regering van Bolsonaro.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May