Colombia: Tienduizenden protesteren tegen hervormingen president Petro
22 Apr, 02:57
foto
Een luchtfoto van demonstranten die marcheren tegen de gezondheids- en pensioenhervormingen van de Colombiaanse president Gustavo Petro in Medellin, Colombia. (Foto: AFP)


Tienduizenden mensen demonstreerden zondag in de belangrijkste steden van Colombia tegen de regering van Gustavo Petro, wiens populariteit na ruim achttien maanden aan de macht, op een historisch dieptepunt staat.

Demonstranten scandeerden slogans tegen de hervormingen die hij probeert door te voeren, waaronder het nationaliseren van de gezondheidszorg, en tegen het geweld dat de onrustige vredesbesprekingen met gewapende guerrillagroepen blijft markeren.

"Ik heb voor verandering gestemd, voor Petro, maar we bevinden ons nog steeds in dezelfde situatie. Ik demonstreer omdat ik denk dat Colombia nog steeds hoop heeft en omdat ik van mijn land houd", vertelde Martha Estrada, een 64-jarige gepensioneerde die een driekleurige hoed ophad in Bogota, aan AFP.

In de hoofdstad trotseerden tienduizenden demonstranten de zware regen om hun weg te vinden naar het Bolivar-plein, naast het presidentiële paleis.

Demonstranten verzamelden zich ook in steden als Cali, Medellin en Bucaramanga.

Vooral de hervormingen in de gezondheidszorg van Petro zijn een bliksemafleider gebleken voor kritiek.

De regering streeft ernaar de deelname van de particuliere sector aan de verstrekking van gezondheidsdiensten en pensioenbetalingen te verminderen, en de voordelen voor werknemers uit te breiden.

Deskundigen zijn het erover eens dat het gezondheidszorgsysteem failliet is en hervormd moet worden, maar sommigen vragen zich af hoe de regering dit wil gaan doen.

Petro kwam in 2022 aan de macht als de eerste linkse leider die een land bestuurde dat traditioneel door conservatieve elites werd bestuurd.

Maar een paar maanden na zijn inauguratie verloor hij de meerderheid in het parlement, en is zijn populariteit gekelderd.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May