Recht van spreken
20 Apr, 15:47
foto


In de media en DNA-vergaderingen verschijnen met enige regelmaat commentaren en opinies van (ex) politici en DNA-leden die het nu allemaal beter weten.

Herstelmaatregelen van de regering Santokhi deugen niet, men had nooit in zee moeten gaan met het IMF, de regering Santokhi is alleen bezig met de uitverkoop van het land. Dit zijn slechts enkele kwalificaties. Als deze schreeuwers het nu zo goed weten, waarom hebben zij dan hun voorstellen niet eerder uitgevoerd? Zij hebben toch tien jaar de mogelijkheid daarvoor gehad?

Deze groep die zich nu als betweters profileert, is zeer divers. Ik schaar ze gemakshalve onder de "kudde van 26" en hun media futu boi’s. U herinnert zich de tijd dat zij de meerderheid hadden in DNA met een president die lak had aan dit instituut. Die president - nu op de vlucht- verscheen immers alleen in DNA wanneer hij zijn populistisch beleid kwam promoten of voor de zoveelste keer de oud-kolonisator als zondebok moest opvoeren voor zijn eigen falend leiderschap. Het soort leiderschap dat Suriname naar de afgrond heeft geleid.

Is er sprake van bestuurlijke incompetentie onder de betweters? Is het echt dommigheid? Of zijn het ordinaire oplichters en boeven? Want ze hebben zich flink verrijkt en zich als parasieten genesteld in cruciale sectoren van de economie. Wie het weet, mag het zeggen.

Met de oliedollars in het vooruitzicht beginnen de oude boeven hun narratieve alvast aan te passen. Daar waar zij in het verleden met een coup en een telefooncoup in het machtscentrum kwamen, zie je nu een patroon om met een ander narratieve het volk te misleiden. Enkele overgebleven oudgedienden vervullen in dat "nieuwe narratieve" een leidende rol. Sommigen daarvan schuwen niet om zelfs de racismekaart te trekken.

Je ziet dat in strategieën om het zogenaamde nieuwe kader te trainen. Zij moeten naar 2025 het "nieuwe verhaal" van de oude boeven aan de man brengen. Onderdeel van dat nieuwe narratieve is dat zij nu transparantie belangrijk vinden. Integer leiderschap wordt nu omarmd. De voormalige rovers van staatsmiddelen (dubbele salarissen ontvangen zonder te werken is ook stelen van de staat) maken zich nu druk om de armoede en de toekomst van de jeugd. Ze maken zich druk om de belabberde staat van de gezondheidszorg waar door gebrek aan materialen operaties worden uitgesteld en salarissen van verplegend personeel niet op tijd worden betaald. Zijn deze mensen vergeten dat gelden van het SZF in het verleden gebruikt werden om mensen van hun propagandamachine te betalen?

De "kudde van 26" die nu zeer verbouwereerd reageert op bepaalde maatregelen van de regering Santokhi en het zogenaamd opnemen voor de gewone man zouden eerlijker overkomen als ze duidelijk zouden maken wat ze met dat geleende geld (4 miljard USD) hebben gedaan? Welke productie bevorderende bedrijven hebben zij gefaciliteerd? Welke duurzame investeringen zijn gedaan om de armoede voor het volk te verlichten? Welk voorbeeldgedrag hebben die leiders toen gegeven aan de jeugd? Neks-no-fout gedrag?

Ik heb jaren terug een gelikte presentatie gezien voor een nieuw te bouwen Academisch Medisch Centrum Paramaribo? Het zou het meest moderne Academisch Medisch Centrum van het Caribisch gebied worden. Hadden ze dat maar gerealiseerd? Dan zou de ziekenhuiszorg er nu anders voor staan. Enkele jaren geleden heb ik ook een artist-impression van een compleet nieuwe airport op Zanderij gezien. Als die was gebouwd, zou het land en de gewone man meer profiteren van een groeiend aantal toeristen. Iedereen die een beetje heeft gereisd, weet dat uitnodigende airportfaciliteiten de eerste kennismaking is van een toerist met een land.

Langzamerhand gloort er weer hoop voor Suriname. Sinds 2020 is heel wat paarse rommel opgeruimd: financieel economische puinhopen en de politiek bestuurlijke rommel. Het ziet ernaar uit dat we door het zuurste deel van een lemmetje hebben gebeten. Maar er is nog veel herstelwerk te doen. Het is zeker waar dat de regering Santokhi in de achterliggende vier jaar beter had kunnen presteren. Maar dan had de erfenis van de paarse ellende minder groot moeten zijn. Bovendien hebben diverse betrokkenen -ook coalitiepartners- waar mogelijk de uitvoering gesaboteerd.

De "kudde van 26" die nu als deskundige betweters staan te roeptoeteren dat het anders moet; u heeft uw beurt gehad en hebt er een puinhoop van gemaakt. Jouw trackrecord heeft al bewezen dat van jouw niets goeds verwacht kan worden. Toen niet en ook in de toekomst niet. Boeven blijven immers boeven; zij verleren hun streken niet. Trap niet in hun zogenaamde morele verontwaardiging dat zij het menen met het volk.
U heeft geen recht van spreken. Punt.

Stanley Ramkhelawan
De auteur schrijft sinds 2014 over human capital ontwikkelingen, politiek-bestuurlijke vraagstukken en innovaties in het publiek domein.



Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May