Column: Verspilling?
18 Apr, 00:59
foto
Illustratie: concacaf.com


De nationale zaalvoetbalselectie (futsal) van Suriname heeft onlangs meegedaan aan de Concacaf futsal kampioenschappen. Via dit toernooi kunnen de top vier geplaatste landen later dit jaar deelnemen aan de wereld futsal kampioenschappen. Na twee nederlagen en een overwinning in de groepsfase zit het toernooi erop voor de Surinaamse afvaardiging. Mexico en Costa Rica bleken te sterk te zijn, waardoor Suriname na de winst op Haïti met drie competitiepunten eindigde, hetgeen niet voldoende was om een plek in de volgende ronde te bemachtigen. Het is erg jammer dat de sporters hun meerdere hebben moeten erkennen in de twee eerst genoemde landen, want twee jaren geleden was Suriname met de U-21 selectie nog een maatje te groot voor Mexico. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Mexico zijn huiswerk wel gemaakt en een betere voorbereiding gehad naar dit meetmoment. Suriname heeft echter verzuimd om voort te bouwen op het historische succes en in plaats van keihard te blijven trainen is men achterover gaan leunen in de hoop dat uitgaande van de recentste statistieken, het varkentje wel even gewassen zal worden.

Het wordt tijd dat de afvaardigingen onder de loep worden genomen en streng gemonitord worden, want als steeds tegen beter weten in selecties worden afgevaardigd die slecht voorbereid zijn, is dat een verspilling van de schaarse financiële middelen. Ook moeten bondsbesturen ervan doordrongen zijn dat goede prestaties niet uit de lucht komen vallen, maar dat er een gedegen voorbereiding vooraf moet gaan aan een afvaardiging. Het is leuk dat de U-21 selectie twee Jaren geleden had gewonnen van Mexico, maar we kunnen niet daarover blijven mijmeren. Dat resultaat is geen doel op zich, maar een indicatie dat er wel degelijk talent aanwezig is hier te lande, dat met de juiste begeleiding goede prestaties kan neerzetten. Als men te gauw tevreden is, zal nooit het onderste uit de kan gehaald kunnen worden.

Een ander probleem is niet alleen dat selecties meteen na een toernooi ontbonden worden, maar ook dat bij een volgend toernooi, voor een groot deel totaal andere spelers worden geselecteerd. Er is op dit stuk vaak geen transparantie, waardoor je steeds andere gezichten ziet. Zorg voor een harde kern van spelers die bewust gekozen hebben voor zaalvoetbal en vul die waar nodig aan met spelers die constant presteren in de competitie. Ook op het gebied van de technisch begeleiding is er veel onduidelijk. Het is erg vreemd dat succescoaches aan de kant worden gezet om te experimenteren met minder ervaren coaches. Laat er zowel bij de spelersgroep als de technische staf consistentie zijn en voeg geleidelijk aan nieuwe spelers toe, zodat de aanpassing zonder al te veel problemen kan geschieden.

Het bestuur van de Zaalvoetbalbond doet er goed aan om de recente uitzending liever vandaag dan morgen te evalueren en er niet voor te schromen om waar nodig het mes erin te zetten, zodat er zo gauw mogelijk begonnen kan worden aan de bouw van een waardige selectie. Zorg ervoor dat het aanwezige talent niet keer op keer door onkundig leiderschap, naar de slachtbank wordt geleid, maar geef hen een eerlijke kans om zich volwaardig te kunnen meten met anderen in de regio. Laat het niet zo zijn dat de afvaardiging door velen op voorhand beschouwd wordt als een uitstapje en dus een verspilling van schaarse financiële middelen.

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May