Colombiaanse ELN-rebellen bevriezen vredesbesprekingen
12 Apr, 03:05
foto
De vijfde ronde van vredesdialogen tussen de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger werd op 17 december 2023 gehouden in Mexico-Stad, Mexico. (Foto: Reuters)


De rebellen van het Colombiaanse Nationale Bevrijdingsleger (ELN) hebben donderdag gezegd dat ze de deelname aan de komende cyclus van vredesbesprekingen met de regering, gepland voor deze maand, opschorten, maar dat ze een buitengewone bijeenkomst zullen bijwonen die gepland staat voor vandaag, vrijdag.

De aankondiging is de nieuwste ontwikkeling in de recente problemen bij de gesprekken, die eind 2022 opnieuw werden opgestart door president Gustavo Petro als onderdeel van zijn inspanningen om een einde te maken aan het zes decennia durende conflict in Colombia, waarbij minstens 450.000 mensen omkwamen.

De guerrillagroep, opgericht door radicaal-katholieke priesters in 1964, zei dat de opschorting te wijten was aan "aandringen van de regering op het uitvoeren van een demobilisatieoperatie in Narino tegen het ELN", verwijzend naar regionale gesprekken met een van haar facties die plaatsvinden in de zuidwestelijke provincie.

De parallelle gesprekken zijn in strijd met het eerlijke spel en de goede trouw die de onderhandelingen zouden moeten kenmerken, voegde de rebellengroep, die eerder dit jaar bezwaar maakte tegen soortgelijke gesprekken met gemeenschappen in Narino, eraan toe.

"Het is noodzakelijk om geen tijd te verliezen", zei het onderhandelingsteam van de regering in een eigen verklaring. Het was absoluut noodzakelijk om aan de onderhandelingstafel vooruit te komen.

Er moet ook aandacht worden besteed aan de schrijnende situatie waarmee mensen in de provincies Arauca, Choco en Narino worden geconfronteerd, aldus de regering. De regering heeft eerder de gemeenschapsbesprekingen verdedigd en gezegd dat het ELN de onderhandelingen onnodig verlengt.

Het ELN zei dat zijn afgevaardigden al in Caracas, Venezuela zijn voor een buitengewone bijeenkomst waar het eerder deze week om had verzocht met de regering.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May