IDB leent Suriname US$ 30 miljoen voor cultureel erfgoed
08 Apr, 14:18
foto


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft een lening van US$ 30 miljoen goedgekeurd om Suriname te ondersteunen in het voortzetten van zijn inspanningen op het gebied van stedelijke erfgoedrevitalisatie. Dit in navolging van het succes van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP).  Om nieuw leven in te blazen in het cultureel erfgoed van Paramaribo is PURP II ontworpen. De stad is rijk aan geschiedenis en is de thuisbasis van 44% van de bevolking.

De financiering van de IDB heeft een terugbetalingstermijn van 25 jaar, een aflossingsvrije periode van 5,5 jaar en een rentetarief gebaseerd op de Secured Overnight Financing Rate.De lening, die is goedgekeurd door de IDB Board of Executive Directors, zal blijven bijdragen aan het tegengaan van het verval van het stedelijk cultureel erfgoed en het verhogen van de waarde door het fysiek restaureren van historische gebouwen, het verbeteren van de openbare ruimtes eromheen, het benadrukken van hun culturele betekenis, en het waarborgen van de Werelderfgoed status van UNESCO. 

Het programma omvat ook plannen voor het creëren van een nationaal museum, meldt de IDB. Daarnaast zal deze financiering mogelijkheden scheppen voor stedelijke planning en gecoördineerd beheer van de werelderfgoedlocatie, wat bijdraagt aan een coherente institutionele structuur voor een veerkrachtige en duurzame financiële beheersing
van de site op lange termijn. Tevens zal het programma de oprichting van een overheidsinstantie ondersteunen die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van het erfgoed van Paramaribo.

De historische kern van Paramaribo ontwikkelde zich tijdens de 17e en 18e eeuw, en de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) voegde het in 2002 toe aan haar lijst van Werelderfgoedsites. Deze aanwijzing erkende zijn uitzonderlijke mix van Europese en inheemse Zuid-Amerikaanse cultuur, architectuur en bouwtechnieken.

Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April