HvJ vernietigt tuchtvonnis tegen Serena Muntslag-Essed
22 Mar, 08:46
foto


Het Advocaten Tuchtcollege (ATC) had een klacht tegen advocaat Serena Muntslag-Essed gegrond geacht en haar de tuchtstraf van berisping opgelegd. In hoger beroep heeft het Hof van Justitie (HvJ) die tuchtstraf vernietigd en de klacht ongegrond verklaard. Muntslag-Essed heeft met deze uitspraak geen tuchtvonnis op haar naam.

Eric Stanton had de klacht ingediend tegen Muntslag-Essed. Hij was door een derde gemachtigd om betalingen te verrichten vanuit zijn rekeningen. Stanton heeft namens deze derde op het kantoor van Muntslag-Essed een betaling verricht. Echter had de administratieve kracht van de advocaat per a buis een verschrijving geplaatst op de kwitantie.

Op enig moment is Stanton in verzekering gesteld en was hij de mening toegedaan dat de oorzaak hiervan was gelegen in de verschrijving op de kwitantie. Dit was voor hem de aanleiding om de tuchtklacht in te dienen.

Het HvJ heeft onderzoek verricht middels het opvragen van het strafdossier, om te kunnen vaststellen wat exact de reden was voor de in verzekering stelling van Stanton. Uit het onderzoek is aan het licht gekomen dat de reden van Stanton zijn in verzekering stelling niets te maken had met de verschrijving op de kwitantie, maar een heel andere oorzaak had. Stanton had namelijk gelden van de derde verduisterd en ten eigen bate aangewend.

Uit het strafdossier is voorts gebleken dat Stanton op geen moment de verschrijving op de kwitantie noemt als reden voor zijn aanhouding. Integendeel heeft hij bij de politie zelf erkend dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van degene die hem had gemachtigd. Op basis hiervan heeft het HvJ ook beslist dat Stanton zijn verantwoordelijkheid voor zijn strafbaar handelen niet wilde dragen. Op een listige wijze heeft hij getracht dit af te wentelen op Muntslag-Essed, door zich te verschuilen achter een verschrijving op een kwitantie die haar administratieve kracht had opgemaakt. Het HvJ  kwalificeert dit ongeoorloofd handelen als misbruik van het tuchtprocesrecht.

Op basis van het feit dat de grondslag van de tuchtklacht van Stanton een onware verklaring was, is het tuchtvonnis tegen Essed vernietigd.

U kunt het vonnis hier downloaden.
pdf-icon.gif vonnis_Essed_ca_Stanton.pdf                
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April