Cuba vraagt VN om hulp nu voedseltekorten groter worden
04 Mar, 10:40
foto
Veel Cubanen hebben moeite om aan melk te komen en zelfs kinderen die recht hebben op de gesubsidieerde rantsoenen zitten er zonder. (Getty Images)


De Cubaanse regering heeft voor het eerst het voedselprogramma van de VN om hulp gevraagd nu de voedseltekorten op het eiland steeds groter worden. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei dat het een ongekend officieel verzoek had ontvangen van de Cubaanse regering om hulp bij het verstrekken van melkpoeder aan kinderen onder de zeven jaar.

Het verzoek is een teken van de ernst van de economische crisis in Cuba. Naast een tekort aan melk, raken ook de brandstof en de medicijnen op.

Het WFP bevestigde tegenover het Spaanse persbureau Efe dat het door de Cubaanse regering was benaderd om "de maandelijkse levering van 1 kg melk voor meisjes en jongens onder de zeven jaar door het hele land voort te zetten".

Het WFP zei dat het al begonnen was met het leveren van melkpoeder aan het eiland.

Melkpoeder en ander basisvoedsel worden tegen een gesubsidieerde prijs aan Cubanen verstrekt via rantsoenboekjes, maar vertragingen en gebrek aan voorraden zijn gebruikelijk, vooral in tijden van economische tegenspoed.

Het systeem werd voor het eerst geïntroduceerd in 1962 door de Cubaanse leider Fidel Castro nadat de Verenigde Staten sancties had opgelegd aan het eiland, wat de tekorten verergerde.

De Cubaanse regering blijft de aanhoudende Amerikaanse sancties de schuld geven van de erbarmelijke toestand van haar economie, maar critici zeggen dat het wanbeheer van de regering de oorzaak is van de huidige economische crisis – de ergste in dertig jaar.

Vorig jaar gaf vicepremier Jorge Luis Tapia Fonseca toe dat de vooruitgang bij het meer zelfvoorzienend maken van Cuba achterbleef en gaf hij de Cubaanse arbeiders de schuld, die volgens hem geen 'productiviteitscultuur' hadden.

"Er is werk nodig om voedsel te produceren. We verwachten allemaal dat we voedsel gestuurd krijgen, maar we doen niets om het te produceren", zei hij in juli.

Het tekort aan melk is sindsdien verergerd, nadat minister van Binnenlandse Zaken Betsy Díaz eerder deze maand waarschuwde dat de leveringen voor kinderen tussen zes maanden en twee jaar waren uitgesteld. Ze zei dat de regering "dagelijks bezig was om alternatieven te vinden".

Melk is niet het enige waar de Cubanen moeite mee hebben. Een tekort aan brandstof leidde ertoe dat de jaarlijkse 1 mei-parade – misschien wel de grootste jaarlijkse massaviering op het eiland – vorig jaar werd afgelast.

En vanaf vrijdag kost de beschikbare brandstof vijf keer zoveel als er een prijsstijging van kracht wordt.
Advertenties