Tweede Lamat-missie overtreft succes van vorig jaar
01 Mar, 22:38
foto
Ambassadeur Robert Faucher van Amerika. (Foto: CDS)


De tweede missie van het Lesser Antilles Medical Assistance Team (Lamat) is afgelopen week succesvol afgesloten; volgens ambassadeur Robert Faucher van de Verenigde Staten van Amerika is het succes van vorig jaar zelfs overtroffen. Het medische team uit het Amerikaanse leger heeft sinds 19 februari Surinaamse medici in het kader van deze samenwerking, ondersteund met behandelingen en benodigdheden.

De officiële afsluiting van de missie was donderdag in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), in aanwezigheid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Ramadhin ziet de missie als een verlichting voor de medische zorg. Hij gaf aan vooral met de uitdaging van de braindrain in de medische wereld, het educatieve aspect van de missie te waarderen, schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Het missieteam heeft op verschillende plaatsen samengewerkt met Surinaamse medici van het AZP, Stichting Jeugd Tandverzorging (JTV) en de Medische Zending (MZ). Het 42-koppige Amerikaans team, bestaande uit chirurgen, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, biomedische technici en experts in optometrie, bood medische diensten aan in het AZP, Wanica Ziekenhuis, Militair Hospitaal, JTV-hoofdkwartier en de medische kliniek te Brownsweg.

Het team heeft ook educatiesessies gehouden voor Surinaamse medici, waarbij nieuwe vaardigheden zijn bijgebracht. Daarnaast is een schenking gedaan van 4100 kilo aan farmaceutische producten en 32 containers chirurgische benodigdheden voor de spoedeisende hulp, oogzorg, tandheelkundige en eerstelijnszorg. De producten hebben een totale waarde van ruim USD 250.000.

Het is de bedoeling om in de komende jaren samen met de Surinaamse partners de Lamat-missie uit te zetten en uit te breiden, zegt Faucher. “Een van de belangrijkste aspecten van deze missie is dat onze landen nu beter voorbereid zijn om samen te werken in mogelijke noodsituaties, zowel in Suriname als in andere landen”, gaf hij aan.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April