Hindori: Op termijn goederen iets lager in prijs
29 Feb, 00:00
foto
De nieuwe douanekoersen voor de komende twee weken, zoals vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname.


Hoewel de douanekoers voor de komende twee weken iets lager ligt, is het niet verwachtbaar dat goederen in de winkels meteen omlaag zullen gaan. "De winkeliers zitten met duurdere voorraden en die worden langzamerhand verkocht en vervangen door iets lager geprijsde goederen", zegt Arun Hindori woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS), in gesprek met Starnieuws.

De douanekoers voor de komende twee weken is van SRD 36,61 voor de US$ gegaan naar 35,45 en voor de euro van SRD 39,48 naar SRD 38,43. Containertarieven en de brandstofprijs zijn op de wereldmarkt gestegen. Daarnaast moeten importeurs ook een baggerfee betalen. Hindori voert aan dat de verhoogde stroomtarieven en de lonen die opgekrikt moeten worden door de bedrijven, ook meetellen in de prijs die de consument uiteindelijk betaalt in de winkel. Het is ook belangrijk wat de internationale prijzen van goederen zijn die ingekocht worden.

De koersdaling in de afgelopen periode van ongeveer 5 tot 6% heeft op langer termijn wel invloed als de duurder ingekochte voorraden verkocht zijn. Hindori zegt dat importeurs blij om zullen zijn wanneer straks de prijzen van consumentengoederen inderdaad een stukje omlaag gaan, want dan kunnen de consumenten meer met hun SRD's aanschaffen.

De cambiokoers was vóór de drastische daling rond de SRD 37.50 tot SRD 38 voor de US-dollar. "Let wel dat de importeurs hun leveranciers in het buitenland dienen te betalen en wij slechts met girale valuta kunnen werken", benadrukt Hindori. De girale koers was hoger dan het bankpapier. Die girale koers is nu rond de 35.60 voor de US-dollar.
Advertenties