Vijf experts houden besloten brainstormsessie voor DOE
08 Feb, 20:44
foto
Een van de inleiders, Guido Koorndijk, houdt een presentatie. Diverse experts hebben hun visie gegeven tijdens een besloten brainstormsessie van DOE.


DOE heeft een brainstormsessie gehouden dinsdagavond met 5 onafhankelijke experts als inleiders voor genodigden kader van de partij, vertegenwoordigers van A20 en Amazone Partij Suriname. Het onderwerp was: een ontwikkelingsvisie en contouren van een ontwikkelingsplan voor Suriname. Het doel was vanuit de onafhankelijke en deskundige visie van deze inleiders en de brainstorming, het vinden van handvatten als bijdrage voor een  verder te ontwikkelen en breedgedragen  ontwikkelingsvisie en –plan voor Suriname na 2025.

Het subdoel was de aanzet te geven tot de inzet c.q. betrekken van deskundige Surinamers met vaderlandsliefde, zonder te kijken naar partijaffiliatie, sekse en etniciteit, bij het nadenken over en contribueren aan de uitvoering van de duurzame ontwikkeling van Suriname. Volgens DOE moet de traditie en opvatting doorbroken waarbij vooral regeringspartijen van mening zijn dat ze over alle deskundigheid beschikken en alleen hun 'experts' moeten worden ingezet bij staatsstructuren en ontwikkelingsinitiatieven. DOE is van mening dat Surinamers in Suriname en in het buitenland, met oprechte liefde voor het land, het kader van Suriname dienen te vormen voor de ontwikkeling van het land. 

De experts en hun afgeleide sub-onderwerpen waren:
Kirtie Algoe: een maatschappijvisie voor Suriname.
Karel Eckhorst: Het onderwerp vanuit een macro-economisch perspectief bekeken.
Winston Ramautarsing: wenselijkheden en onrealistische verkiezingsprogramma’s en meerjaren ontwikkelingsplannen. Het proces van planning bij de ontwikkeling van een ontwikkelingsvisie en –plan.  Mogelijke drivers voor de ontwikkeling.
Guido Koorndijk: Ruimtelijke ordening en infrastructuur om komende ontwikkelingen onder andere in de O&G te faciliteren. Kansen voor ontwikkelingsgerichte infrastructuurplanning, Paramaribo, Wanica en Commewijne.  
Lothar Boksteen: Ruimtelijke ordening, ontsluiting en decentralisatie en kansen voor groei.
Stanley Esajas: Belastingen in het kader van ontwikkeling.

Uit de sessie kon volgens DOE voorzitter Steven Alfaisi geconcludeerd worden dat Suriname al decennialang in een vicieuze cirkel van onderontwikkeling verkeert. Dit vanwege onder andere slechte/onrealistische planning, in standgehouden plantage-economie, afwezigheid van politieke wil, te kort aan capaciteit, op de volgende verkiezingen gerichte korte termijn doelen, belangenverstrengelingen, corruptie, verouderde wetgeving, onvoldoende inzet van onafhankelijke deskundigen, etnische politiekvoering, enge partijpolitieke doelen en belangen, ontbreken van sterke instituten. 

DOE gaat uiteindelijk de eigen visie en elementen van haar verkiezingsprogramma met de bijdragen en resultaten van deze sessie verder verdiepen en vastleggen in een ontwikkelingsvisie – en contouren voor een – plan voor Suriname en aan de samenleving presenteren ter verdere discussie. Het hebben van een breedgedragen visie en een lange termijn plan en strategie, dient uiteindelijk ertoe te leiden dat besluiten zoals het inzetten van gronden of uitvoeren van plannen volledig past in het geheel en geen ad hoc, impulsief of willekeurig besluit is. Tenslotte, als je geen visie of plan heb, alles wat je doet zal volgens jou goed zijn. 

Alfaisi merkt op dat de inleiders/experts niet hebben gekeken naar DOE als kleine partij, maar gewoon als een organisatie die zich inzet voor het doorbreken van de vicieuze cirkel van onderontwikkeling van Suriname en Surinamers. Dit wordt heel erg wordt bijzonder gewaardeerd door de partij. DOE kijkt uit naar personen, experts of niet, die een partij met een Suriname op de eerste plaats houding willen ondersteunen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May