Vp en minister Ori zorgen voor terugkeer rust op campus
08 Feb, 02:56
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur spreken de studenten toe op de campus. Links Riguelsa Vanas, woordvoerder van de studenten.


Studenten die verblijven op de Student Housing Campus Village zijn "niet ontevreden" over het resultaat dat is bereikt met de actie die ze hebben gevoerd. Ze gaan nu minder huur betalen en hun problemen krijgen serieuze aandacht. Vicepresident Ronnie Brunswijk en Onderwijsminister Henri Ori zijn in hoogst eigen persoon de voorlopige oplossingen aan de studenten gaan presenteren.

Er verblijven ruim 300 studenten (de meesten komen uit districten) in de appartementen bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De jongeren hebben voornamelijk geprotesteerd tegen de verhoogde huurtarieven die in nog geen maand verhoogd zijn van SRD 400 naar SRD 920 (4 studenten op een kamer) en SRD 750 naar SRD 1.725 (2 studenten per kamer).

Ori en Brunswijk hebben aangegeven dat de verhogingen wel door zullen gaan, maar dat de regering met een subsidie zal inkomen. Er wordt gewerkt aan een studiesubsidie voor studenten op VOS, HBO en academisch niveau, uitgevoerd door de Nationale Ontwikkelingsbank. Hoeveel het bedrag wordt is nog niet bekend, maar het zal genoeg zijn om de huur en andere studiekosten te dekken. Totdat de studiesubsidie rond is gemaakt, zullen de studenten SRD 600 (4 studenten per kamer) om SRD 1.000 (2 studenten per kamer) betalen.

De jongeren willen ook dat de veiligheid wordt aangepakt; onder andere is de verlichting op het terrein slecht en kunnen derden ongestoord binnenkomen. Ook is aandacht gevraagd voor een betere kookgelegenheid. Op dit moment moeten ze de appartementen verlaten en naar een andere locatie gaan als ze zelf willen koken. De studenten hebben ook aangegeven dat het niet botert tussen hen, de nieuwe directeur en het nieuwe bestuur en dat er vervanging moet komen. Ze hebben graag de vorige leiding terug.

Brunswijk en Ori hebben benadrukt dat ook de andere problemen aangepakt zullen worden, maar dat er ook rekening moet worden gehouden dat er geld moet binnenkomen om het complex zelfstandig te onderhouden. Minister Ori heeft de studenten erop gewezen dat zij niet kunnen bepalen wie directeur moet worden. Hij deelt mee dat de vorige directeur zelf ontslag heeft genomen en dat er frauduleuze handelingen zijn ontdekt. De nieuwe directeur en het nieuwe bestuur moeten de kans krijgen om de misstanden die zijn achtergelaten op te schonen. Dat zaken nu zo verlopen, is niet door hen veroorzaakt.

Woordvoerder van de studenten Riguelsa Vanas: "We kijken uit naar de vervolgstappen maar voor nu kunnen we niet ontevreden zijn. Want ze hebben naar ons geluisterd. Dat was de bedoeling en de buitenwereld weet nu wat er gebeurt. Alleen, er zijn nog andere punten die besproken moeten worden." De studenten vinden nog steeds dat de directeur moet opstappen om zijn gedrag. Hij heeft de politie voor versterking gebeld, omdat hij zich onveilig zou hebben gevoeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May