Bond SLM uit misnoegen; directie verbaasd
06 Feb, 04:54
foto
Het bestuur van de Personeelsbond bij de SLM. Maandag is tijdens een spoed persconferentie meegedeeld dat de maat vol is. De bond is in actie gekomen tegen zaken die mis zouden zijn. (Foto: René Gompers)


De Personeelsbond bij de SLM roert zich en wil snel een oplossing voor een aantal problemen; er is te weinig (gekwalificeerd) personeel, de lonen laten te wensen over en wordt daarbovenop het deel van de US-dollar tegen een veel lagere koers uitbetaald (1 op SRD 30). Maar ondanks de inkrimping worden er 'parachutisten' tegen de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) in, tegen hogere lonen aangetrokken. Premiegelden voor de pensioenen worden afgedragen maar worden niet overgemaakt naar het fonds, met alle nare gevolgen van dien. Het bondsbestuur onder leiding van Marcia Clumper heeft maandag een spoed persconferentie belegd in het hoofdkwartier van C-47.

"Het is geen rozengeur en maneschijn," merkt secretaris Jermain Kerk op. "Allemaal mooi die nieuwe routes en nieuwe vliegtuigen. We juichen het zelfs toe. Maar die organisatie is ziek." De kern van de persconferentie is dat het personeel niet onder ideale omstandigheden, met minder gekwalificeerd personeel en onderbetaald, harder moet werken en dat er met de CAO weinig tot geen rekening wordt gehouden.

Kerk: "We horen alle geluiden, passagiers blij, blij omdat de SLM terug is. Goede geluiden in het veld over de service en van alles. Alleen… als die organisatie ziek is, is dat alles maar tijdelijk." Benadrukt is dat het opeenvolgende regeringen en directies niet lukt of dat ze zich niet inzetten om een eind te brengen aan de problemen.

Reactie SLM
De directie van de SLM zegt met verbazing kennisgenomen te hebben van aan de pers verstrekte incorrecte en onvolledige informatie. De directie benadrukt dat er geen individuele belangen worden behartigd, slechts het algemeen belang in het verdere herstel en voortbestaan van de SLM. Met vereende krachten zal samengewerkt worden aan de
positieve ontwikkelingen binnen het bedrijf. Op korte termijn zal het directieteam het publiek en personeel omstandig informeren over de huidige situatie binnen het bedrijf en wenst verder de passagiers te informeren dat de dienstverlening gegarandeerd is en normaal wordt voortgezet.

Niet genoeg gekwalificeerd personeel
Clumper en Kerk geven aan dat in het kader van "herstel en gezond maken" van de SLM er is gesneden in het personeelsbestand, van 600 naar 400 personen. Nu de SLM over 3 nieuwe vliegtuigen beschikt wordt blootgelegd dat er niet genoeg gekwalificeerd personeel is. Hierdoor moeten tot wel drie functies door een enkele persoon worden ingevuld. Maar die druk is niet lang vol te houden. Kerk stelt dat er genoeg ruimte is om tenminste de lonen op te trekken en de braindrain te remmen. "Maar SLM wil pas over 12 maanden 'kijken' of ze conform wil betalen, deelt Kerk mee.

Een deel van het kader heeft vrijwillig het werk verlaten. De meestvoorkomende reden is de lage beloning; de mensen trekken naar andere bedrijven waar hun kennis en kunde worden gewaardeerd. Er zijn vele vacante plekken ontstaan, maar die worden niet eerst binnenshuis ingevuld zoals in de cao is opgenomen. Personeel dat "niet geschikt" is wordt -anders dan de cao voorschrijft- niet (meer) getraind om door te kunnen stromen. Geschikten die een lange staat van dienst hebben, komen nauwelijks of niet aan bod. In plaats daarvan worden er krachten van buiten -"parachutisten, friends and family"- aangetrokken tegen hogere lonen.

Kerk deelt mee dat de leiding van de SLM ook niet compleet is. "De directie bestaat ook slechts uit een financieel onderdirecteur, een waarnemend CEO (Steven Gonesh), er is geen directeur Operationele Zaken want dat is meneer Gonesh zelf ook. Er is al jaren geen directeur Commerciële Zaken. Managers en afdelingen moeten ook versterkt worden."

Vijf vóór 12
Wat het personeel ook stoort is dat er normaal premie wordt afgetrokken voor de pensioenen. Gebleken is dat de SLM het geld niet overmaakt naar het pensioenfonds. Gepensioneerden zijn in problemen geraakt, zekerheid is niet gegarandeerd. Een ander gevolg is dat het personeel niet meer kan trekken uit het fonds waardoor bijvoorbeeld leningen en hypotheken niet meer gefaciliteerd kunnen worden. Wat ook steekt is dat de SLM zelf de koers bepaalt bij het uitbetalen, een tegenwaarde lager dan wat de Centrale Bank voorschrijft. In dit geval  SRD 30 per US$ in plaats van SRD 37 per US$.

Aangegeven is dat onduidelijk is wat het herstelplan inhoudt en welke kant het moet opgaan. Zo worden ondanks afspraken en oplossingsvoorstellen tussen de leiding en de bond, achteraf zaken toch gewoon opgedragen. De bond geeft ook aan dat er hoewel er een interne controle afdeling is, de Raad van Commissarissen zich op de werkvloer begeeft en controles uitvoert. Opmerkingen hierover zijn de bond niet in dank afgenomen. Contact met de Raad maken is nu vruchteloos, het heeft twee vergaderingen met de bond afgezegd. "En vervolgens horen we via de voorzitter van de vakcentrale dat men wel bereid is ons te ontvangen maar we moeten ons verontschuldigen," geeft Clumper aan. "Verontschuldigen waarvoor? Voor het opkomen van onze rechten? We gaan ons daarvoor niet verontschuldigen; als u fout bent, bent u fout. We zeggen ook dat je met dialoog alle problemen kunt oplossen. Het moet wel een dialoog zijn en geen monoloog."

"Er is veel meer mis bij de SLM maar dit zijn de zaken die we nu willen belichten," geeft bondsvoorzitter Clumper aan. De bond wil dat er ingegrepen wordt. Met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme is de afgelopen week contact gemaakt, maar een reactie is tot toe uitgebleven. "Het is 5 voor 12 binnen de SLM," merkt de vakbondsleider op. "We doen dit (persconferentie) want wanneer wij gaan grijpen naar ons uiterste middel gaan er weer passagiers zijn die vinden dat ze worden benadeeld. En dan gaan ze ons weer voor de rechter dagen. Maar onze rechten worden steeds weer vertrapt!"  De bond is strijdvaardig. Secretaris Kerk:  "We hebben hard gevochten om dit bedrijf te behouden. Dus als het is dat we nu weer hard gaan moeten vechten, dan gaan we het doen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May