Bezwaar ingediend tegen uitvoering '8 december vonnissen'
08 Jan, 13:23
foto
Het advocatenteam van Desi Bouterse c.s. vraagt aan het Hof van Justitie om de uitvoering van de vonnissen in het 8 december strafzaak op te schorten.


Een advocatenteam heeft namens Desi Bouterse en de vier overige veroordeelden aan het Hof van Justitie gevraagd om de vonnissen van 20 december in het 8 december strafproces stop te zetten, dan wel de executie van de vonnissen op te schorten. Irvin Kanhai die Bouterse en de overigen al die jaren juridisch heeft bijgestaan, maakt geen deel uit van dit team. Vandaag is de termijn verlopen waarbij gratie kon worden gevraagd.

De Ware Tijd bracht als eerste breaking news over dat er een nieuw advocatenteam in beeld is gekomen. Het team bestaat uit de advocaten Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Nailah van Dijk en Derrick Veira. Zij treden op namens Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel. Bouterse heeft van het Hof van Justitie 20 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen en de overige vier veroordeelden 15 jaar voor medeplegen van moord.

De advocaten voeren aan dat het Hof van Justitie in hoger beroep in strijd met het recht en de goede procesorde veroordelende vonnissen heeft uitgesproken. Deze vonnissen zijn gewezen nadat de Amnestiewet 1989 reeds was toegepast in de strafprocessen die in eerste aanleg aanhangig waren gemaakt tegen de belanghebbenden in 2012.

Aangevoerd wordt dat door het integraal ingebracht en toegepast hebben van de Amnestiewet 1989, het door die wet toegekende en beoogde rechtsgevolg reeds toen van rechtswege is ingetreden. De bevoegdheid tot strafvordering c.q. veroordeling ten aanzien van de belanghebbenden is komen te vervallen, stellen de advocaten. "Voorts had de rechter voor wie de zaak aanhangig was, onmiddellijk en ambtshalve conform de wet de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie moeten uitspreken". Zij vinden dat het uitspreken van het vonnis een grove schending is van de belanghebbenden.

De advocaten vragen in hun verzoekschrift dringend om niet over te gaan tot de tenuitvoerlegging van de onrechtmatig en onwettig gewezen veroordelende vonnissen van het Hof van Justitie. Gevraagd wordt om de uitvoering op te schorten totdat binnenkort een civiele bodemprocedure wordt ingediend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May