Elke Surinamer heeft recht op een stuk domeingrond
Iedere Surinamer heeft recht op een stuk domeingrond onder zakelijke titel. Het gaat dus om een recht en niet om een gunst. Iemand mag maar één grondhuurperceel verkrijgen met als bestemming bebouwing en bewoning. Betekent dit dat hij daarnaast toch nog in aanmerking komt voor toewijzing van nog een grondhuurperceel met een andere bestemming bijv. voor agrarische doeleinden?
In artikel 2 Decreet Beginselen Grondbeleid (DGB) staat vermeld dat iedere Surinamer die tevens in Suriname woonplaats heeft, recht heeft een stuk domeingrond onder een zakelijke titel te verkrijgen. Onder domeingrond wordt verstaan alle grond waarop niet door anderen recht van eigendom wordt bewezen (artikel 1 DBG). Met een zakelijke titel (zakelijk recht) wordt bedoeld een recht dat samenhangt met een zaak of een goed en dus niet persoonsgebonden, maar vererfbaar en overdraagbaar is.
In de Nota van Toelichting (NvT) behorende bij de zgn. Landhervormingswetgeving van 1982 wordt uitdrukkelijk gesteld dat het gaat om een recht en niet een gunst! Dit betekent dat het verkrijgen van een stuk domeingrond indien nodig, in rechte kan worden afgedwongen.
Uitgifte in eigendom moet onderscheiden worden van conversie. Met dit laatste begrip wordt bedoeld het omzetten van grondhuur cq erfpacht in (B.W.)eigendom.
Artikel 1 lid II sub 5 Decreet Uitgifte Domeingrond (DUD) geeft aan dat bij de aanvraag van grond ter bebouwing en bewoning niet meer dan één toewijzing per persoon zal kunnen plaatsvinden.
Hiervoor kunnen wij te rade gaan bij de NvT. Maar tevens kan hiervoor ook het document Contouren van het Nieuwe Grondbeleid (4 november 1982) geraadpleegd worden.
Opgemerkt moet worden dat artikel 2 DUD de mogelijkheid schept dat naast Surinamers als natuurlijke personen, ook aan in Suriname gevestigde rechtspersonen domeingrond kan worden afgestaan. Hierdoor is het mogelijk dat aan een natuurlijke persoon een grondhuurperceel is toegewezen en dat deze zelfde persoon als (enig) bestuurslid van een rechtspersoon - meestal stichting – nog een grondhuurperceel aanvraagt en toegewezen krijgt ten name van de rechtspersoon.
Juridisch gezien gaat het om twee verschillende entiteiten namelijk de natuurlijke persoon (X) en de rechtspersoon (Y). Maatschappelijk gezien gaat het echter om dezelfde persoon die in verschillende hoedanigheden er toch in geslaagd is twee grondhuurpercelen te verkrijgen. Deze situatie heeft zich bijvoorbeeld voorgedaan bij de problematiek m.b.t. het veelbesproken Sabakuproject. Overigens zijn er m.b.t. dit project ook meerdere toewijzingen geweest aan een en dezelfde persoon. Dergelijke toewijzingen zijn in strijd met artikel 1 lid II sub 5 DUD. Er kan in dit geval ook geen beroep gedaan worden op het argument van verschillende bestemmingen, omdat het bij dit project slechts gaat om één bestemming: bebouwing en bewoning.
Het blijft een probleem om alle mazen te dichten en de inventiviteit van de aanvragers moet niet worden onderschat. De enige mogelijkheid om alle vormen van fraude te bestrijden, is dat de overheid geen gronden meer om niet (gratis) afstaat maar een marktconforme vergoeding (koopsom) vraagt. Slechts voor de minder draagkrachtigen moet de mogelijkheid geopend worden een stuk domeingrond om niet of tegen betaling van een matig bedrag te verkrijgen. Maar dit betekent dan ook het einde van het adagium: iedere Surinamer heeft recht op een stuk domeingrond.
Carlo Jadnanansing
Vandaag
Gisteren
- Honderden kinderen bidden voor toekomst Suriname
- PAHO: Gezondheidszorg in Amerika versterkt ondanks crisissen
- Stembureaupersoneel dat zich afmeldde krijgt toch uitbetaling
- Nieuwe MZ-polikliniek Soekoenale officieel geopend
- Politieke originaliteit zoekgeraakt
- Wereld Hypertensie Dag: 'Ken je cijfers, leef langer'
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groei
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat
- Meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Boyke's dubbele job: ambtenaar en marktverkoper
- Extra beveiling hoofdstembureau Paramaribo in NIS
- AOV’ers krijgen deze maand extra uitkering van SRD 2.100
Eergisteren
- Regering lanceert bouwprojecten via PPP
- OM verwerpt verweer om scheikundig rapport in zaak Bordo
- Uitbraak vogelgriep in Brazilië leidt tot exportstop
- Caricom waarnemers missie voor verkiezingsobservatie
- President stelt politiek gewin boven regels rechtsstaat
- Woningbrand Nickerie mogelijk aangestoken: 2 verdachten in beeld
- Jogi: Misleiding en slecht bestuur bij uitgifte bouwkavels FAI
- Reactie op: VHP de feiten achter de cijfers!
- Ramautarsing: Koersbeheersing wél degelijk hoofdreden valutaveiling
- Stichting Bondru onder vuur na controversieel stemadvies
- Regen in de ochtend, onweersbuien in de middag
- Taxiën door de politiek: Pencak silat komt er bekaaid vanaf
- Biza start training stembureaupersoneel na massale uitval
- VES-panel niet gecharmeerd van mooie politieke verhalen