Amoksi: Uitdagingen bij aanpak drugscriminaliteit
13 Dec, 02:53
foto
Suriname, Frankrijk en Nederland buigen zich over bestrijding van drugsdoorvoer en verdiepen van samenwerking. Het tweedaagse seminar is dinsdag geopend. (Foto: CDS)


Dat Suriname gekenmerkt wordt als  drugsdoorvoerland in de keten van de Amerika's en Europa is breedvoerig besproken tijdens de tweedaagse seminar met als thema Cocaine trafficking, Strengthening cooperation between Suriname, the Netherlands and France. Bij de opening van dit seminar hield minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zijn gehoor voor dat de justitiële autoriteiten er alles aan doen om de drugssmokkel- en criminaliteit een kop kleiner te maken, maar tegelijkertijd te kampen heeft met diverse uitdagingen.

Dit seminar is dinsdag geopend en wordt vandaag afgesloten met een rondleiding op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Een van de uitdagingen is dat Suriname vanwege zijn geografische ligging gebruikt wordt als hub om het verderfelijke spul vanuit de Amerika’s door te voeren naar Europa. Volgens de bewindsman stuiten de justitiële autoriteiten op grote hoeveelheden drugs op de Jules Sedney Haven of op de luchthaven. De minister deelde mee dat er tot het derde kwartaal van dit jaar ruim 139 kg drugs in beslag genomen terwijl in 2022 ongeveer 1.327 kg is onderschept. Echter laat de Amoksi optekenen dat de drugsgerelateerde en georganiseerde criminaliteit  een miljardenindustrie is, waarbij de wortels daarvan te zien zijn in de corruptieve en frauduleuze handelingen.

Amoksi vindt dat Suriname diverse inspanningen heeft gepleegd om de drugscriminaliteit harde klappen toe te dienen middels het aangaan van internationale samenwerkingsovereenkomsten en verdragen. Zo refereert hij naar de overeenkomsten die gesloten zijn met Frankrijk en Nederland.  Volgens de bewindsman legt dit seminar een  basis om de samenwerking met de landen verder uit te diepen en aan te scherpen. Naar zijn zeggen werkt Suriname ook nauw samen met diverse Latijns-Amerikaanse landen zoals Colombia als ook landen in de regio, met name Guyana.

Illegale vuurwapens

De bewindsman schetst verder een droevig beeld over een nijpend punt  voor de regio die Suriname treft. Dat is de handel in  illegale vuurwapens. Amoksi legt uit dat  illegale handel in wapens en de drugshandel onlosmakelijk verbonden zijn aan elkaar. Ondanks dit gegeven blijft de minister optimistisch. Hij vindt dat de strijd tegen deze illegale praktijken verder moet voortduren. ”We moeten de verantwoordelijkheid nemen voor de complexe kwesties van het steeds veranderende drugsprobleem en deze tijdig en zo alomvattend mogelijk op basis van evidence based  aanpakken". De minister voerde verder aan dat dit probleem niet kan worden aangepakt zonder de ondersteuning en samenwerking met de internationale partners, daarom pleit de bewindsman ervoor dat de samenwerking en ondersteuning wordt gecontinueerd op het gebied cocaine trafficking, air and land roads.

El Paccto 2.0 programma

Vorige maand is er in het kader van de  transnationale georganiseerde criminaliteit US$ 58.8 miljoen beschikbaar gesteld in de vorm van het  El Paccto 2.0 programma door de Europese Unie. Europese landen,  Latijns-Amerika en voor het eerst het Caribisch gebied doen mee aan dit programma. Het doel is om  de rechtsstaat te versterken en de justitiële  en veiligheidssystemen. Het ligt in de bedoeling dat de instellingen veerkrachtig moeten zijn.  Amoksi gaf aan dat het eerste El Paccto programma een succes is geweest. Hij gaat er wederom vanuit dat het tweede ook een succes zal zijn vooral op het samenwerkingsgebied. 

Landen zullen doeltreffend kunnen reageren op de uitdagingen van de transnationale georganiseerde misdaad. Aangezien het programma wordt uitgevoerd door  Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Nederland en gezien Suriname een van de begunstigde landen is, ziet de minister mogelijkheden om dit programma te gebruiken om de gewenste samenwerking te realiseren. Volgens hem moet dit programma resulteren in het bevorderen van meer veiligheid en stabiliteit  voor de burgers in beide regio's . Hij ziet ook kansen voor capaciteitsversterking op alle lagen van  het justitiële circuit in de strijd tegen georganiseerde misdaad, en wel drugssmokkel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May