IDB kondigt projecten CLIMA-pilot programma aan
05 Dec, 05:33
foto


De eerste negen landen die aan het CLIMA-pilot programma van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zullen deelnemen zijn Barbados, Belize, Brazilië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Paraguay, Suriname en Uruguay. De IDB heeft vorige week de eerste negen in aanmerking komende projecten aangekondigd die deel zullen uitmaken van het programma.

IDB CLIMA is een innovatieve financiële aanpak die kredietnemers beloont voor het behalen van natuur- en klimaatdoelstellingen. De beloning wordt verstrekt in de vorm van een subsidie, ten bedrage van 5% van de hoofdsom van de IDB-lening. De volledige lijst met projecten en deelnemende landen zal worden bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de IDB in maart 2024. 

Het doel van IDB CLIMA is om landen te helpen toegang te krijgen tot groene en thematische schuldenmarkten om kapitaal te mobiliseren voor klimaat- en natuurinvesteringen op grotere schaal.
IDB CLIMA zal in eerste instantie tien proefprojecten financieren, met een totaal kredietenveloppe van $1 miljard. 

IDB-president Ilan Goldfajn stelde op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP 28, dat die groter was dan verwacht door de organisatie. “Onze teams werken al samen met onze partners in de regio om deze eerste pilot projecten uit te voeren. We zijn blij met deze gelegenheid om te laten zien hoe IDB CLIMA ons volledige scala aan kredietnemers kan ondersteunen bij het nakomen van hun nationale klimaat- en natuurverplichtingen.”

Om in aanmerking te komen voor de beloning moeten kredietnemers voldoen aan drie Key Performance Indicators (KPI's) die zijn ontworpen om hen te helpen volledig te profiteren van groene en thematische schuldenmarkten. Deze hebben betrekking op het stellen van ambitieuze milieudoelen, het identificeren van het juiste beleid en de juiste uitgaven om deze doelen te bereiken, en het tijdig kunnen meten en rapporteren van de voortgang ervan.

De IDB schrijft in een persbericht dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een cruciaal onderdeel vormen van de oplossing voor de mondiale uitdagingen op het gebied van de klimaatverandering. In het IDB Pavilion of the Americas organiseert de Bank meer dan 30 evenementen met internationale leiders en experts om initiatieven op het gebied van klimaatactie onder de aandacht te brengen van onder meer, geavanceerde financiële instrumenten tot het behoud en het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het Amazonegebied en een rechtvaardige economische transitie.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February