Krutu over rouwdienst en begrafenis goudzoekers
01 Dec, 09:41
foto
Een beeld van de krutu in het perscentrum over de organisatie van de rouwdienst en begrafenis van bij de ramp in het Matawaigebied omgekomen goudzoekers. (Foto's: ROS)


De rouwdienst en begrafenis van de omgekomen goudzoekers in het Matawaigebied zijn maandag bij een krutu in het perscentrum besproken. De bijeenkomst was tussen de regering, vertegenwoordigd door minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en haar team, de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon en anderzijds het traditioneel gezag en de nabestaanden van de overledenen.

De nabestaanden hebben aangegeven wat hun verwachtingen zijn en hoe zij willen dat de singi neti en begrafenis van hun geliefden moeten geschieden. Emanuël stelde dat de regering haar best zal doen om dit proces zo goed mogelijk aan te pakken. “Vandaar dat wij hier staan om te horen hoe wij onze broeders die het leven hebben gelaten, de laatste eer kunnen bewijzen. We hopen dat na deze dag wij een overeenkomst met elkaar kunnen bereiken in hetgeen u van de overheid verlangt.”

Mendelzoon gaf aan dat deze ramp heel Suriname getroffen heeft en hij sprak de hoop uit dat de nabestaanden kracht zullen vinden na dit groot verdriet. Ook riep hij eenieder op om de nodige hulp te zoeken in het verwerken van dit verdriet. In dit verband zei de directeur van de Medische Zending Suriname, Herman Jintie, dat er een speciaal programma beschikbaar is voor degenen die hulp zoeken.

De psychosociale begeleiding is vooral gericht op emotionele en praktische ondersteuning bij psychische en sociale problemen. Deze begeleiding wordt geboden aan eenieder die op welke wijze dan ook betrokken is, dus niet alleen de nabestaanden, maar ook degenen die aanwezig waren ten tijde van de ramp, schrijft de voorlichting van ROS.

De nabestaanden hebben enkele wenselijkheden gepresenteerd aan de regering. Zij vragen onder meer om ondersteuning met betrekking tot begrafeniskosten en de dede oso. Andere zaken die zij aan de orde hebben gesteld zijn: vrijgeven van het stoffelijk overschot; dede oso houden vanaf de dag waarop de lijken zijn vrijgegeven; in de gelegenheid gesteld worden om hun rituelen uit te voeren; een gezamenlijke begrafenisdatum; een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers; begraven van de slachtoffers in kelders en het zelf afleggen van de lichamen. De nabestaanden van Sela hebben gevraagd om dezelfde ondersteuning als die van het Matawaigebied. Emanuël zal verder verslag doen aan de president, schrijft ROS.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February