Bewoners Essequibo willen geen Venezolaans staatsburgerschap
27 Nov, 14:41
foto
De bewoners van de regio Essequibo in Guyana hebben massaal aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in het Venezolaans staatsburgerschap.


Honderden Guyanezen die langs de kust van Essequibo in Regio Twee wonen, kwamen zondag bijeen in Anna Regina om hun steun te betuigen aan het land dat ze al lang hun thuis noemen en om de pogingen van buurland Venezuela om Essequibo te annexeren, af te wijzen.

Een referendum dat op 3 december in Venezuela zal worden gehouden, zoekt onder andere steun van hun burgers voor de oprichting van een nieuwe staat genaamd 'Guayana Esequiba', en belooft de toekenning van Venezolaans staatsburgerschap en identiteitskaarten aan Guyanezen die daar wonen met verklaarde plannen om het grondgebied op de kaart van Venezuela op te nemen.

Maar luide kreten van de mensen die op de gronden van Essequibo wonen en werken, lieten bij velen geen twijfel bestaan dat zij niet geïnteresseerd zijn.

Vicepresident Bharrat Jagdeo leidde de publieke betrokkenheid bij de controverse tussen Guyana en Venezuela en wees erop dat er geen binnenlandse verdeeldheid bestond over de kwestie. Hij zei dat het hele land er achter staat dat Essequibo het grondgebied van Guyana blijft.

"Mensen ontvluchten je land; als je Delcy of Maduro niet hebt opgemerkt… ze willen je identiteitskaarten niet. Wij zijn blij Guyanees te zijn en in ons eigen land te wonen."

"We willen uw identiteitskaarten niet, we willen u niet in de buurt van ons land hebben," protesteerde Jagdeo. Hij zei dat Essequibo niet alleen tot Guyana behoort, zoals dat al meer dan honderd jaar het geval is, maar dat hij ook blij was dat de burgers willen dat dit voor altijd zo blijft.

"De Guyaanse regering en de oppositie zijn het erover eens dat Essequibo sinds 1899 Guyana is", zei Jagdeo onder luid applaus, geschreeuw en het zwaaien met tientallen vlaggen door de aanwezigen. Hij verzekerde de inwoners dat Venezuela er nooit in zal slagen de grens van Guyana te veranderen. Hij noemt het het imperiale ontwerp van Venezuela.

"Nu en tot ver in de toekomst zullen jullie in dit gebied burgers van het land Guyana blijven."

"Je blijft in een democratisch land wonen en jij en je kinderen zullen blijven delen in de welvaart die in ons land ontstaat. Jonge mensen, ouderen, iedereen en we moeten een groot gevoel van trots hebben op ons land", stelde Jagdeo.

Hij waarschuwde de regering van Nicloas Maduro om de vastberadenheid of eenheid van de Guyanezen niet in twijfel te trekken, of erger nog, de reactie van Guyana op een mogelijke invasie niet verkeerd in te schatten.

Guyana plant dat alle eventualiteiten waarbij verdedigingsteams uit de Verenigde Staten vanaf deze week in het land zullen arriveren.

En Jagdeo, ervan overtuigd dat Guyana 130.000 vierkante kilometer groot zal blijven, zei dat als Venezuela zou slagen, geen enkele grens ter wereld veilig zal zijn.

"…Als ze hierin slagen, zal dat betekenen dat elk land op een dag kan besluiten eeuwenoude grenzen op te heffen op basis van valse beweringen," voegde Jagdeo eraan toe.

De Guyanese vicepresident haalde uit naar de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez, die volgens hem de bulldog was in het verspreiden van leugens rond de controverse.

Eén van deze leugens is dat de grenzen tussen Guyana en Venezuela nooit zijn vastgelegd en dat het arbitraal vonnis uit 1899 nietig is.

Daartoe zei hij dat Guyanezen moeten oppassen dat ze niet alle leugens verspreiden die door de Venezolaanse autoriteiten worden verteld.

"Soms verspreiden we hun geruchten meer dan dat we proberen de leugens te bestrijden. Het verspreiden van de geruchten heeft voor veel ongemak gezorgd. Veel mensen maken zich zorgen."

"In een ander deel van de media moesten we een ander gerucht bestrijden… ze zeiden dat mensen vluchten uit Regio Eén… we controleren het aantal vliegtuigen, het is hetzelfde. Eén man zei dat de veerboot overboekt is… de veerboot is altijd overboekt", merkte de vicepresident op.

Jagdeo verzekerde de burgers ervan dat Guyana de steun van de wereld heeft en dat iedereen wacht op de afronding van het juridische proces bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Hij zei ook dat Guyana sterke diplomatieke en militaire steun geniet.

"Wanneer deze grens is geregeld en deze zal worden geregeld door het Internationale Gerechtshof… zijn we bereid om over elke andere kwestie te praten, behalve die ene kwestie, omdat de bilaterale aanpak lange tijd geen resultaten heeft opgeleverd… we moeten nog steeds als buren leven", zei Jagdeo.

Hij sloot zijn presentatie af met de geruststelling dat Guyana niet oorlogszuchtig of strijdlustig is, maar dat Venezuela onbetrouwbaar is.

"Ze zeggen dat ze niets willen doen, maar we kunnen ze niet vertrouwen gezien de retoriek die daar vandaan komt."

De grenscontroverse ligt duidelijk voor het Wereldgerechtshof en Guyana hoopt op een definitieve, bindende regeling die de arbitrale uitspraak van 1899, die de bestaande grens tussen het land en Venezuela heeft vastgesteld, opnieuw bevestigt.

In wezen wil Guyana dat de rechtbank opnieuw bevestigt dat de regio Essequibo de zijne is.

Jagdeo zei dat Guyana openstaat voor een dialoog met Venezuela, maar dat het proces voor het Internationaal Gerechtshof niet zal worden stopgezet.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February