Van Emden: Verlies van zoveel levens in één keer...
27 Nov, 16:46
foto
Assembleelid Wilsientje van Emden kan het nog steeds niet verwerken dat zoveel mensen uit Brokopondo het leven hebben gelaten bij de mijnramp. (Foto: René Gompers)


Vorige week is in het Matawai gebied te Brokopondo, een goudput ingestort waarbij 15 goudzoekers om het leven zijn gekomen. Wilsientje van Emden, Assembleelid in Brokopondo (NDP), raakt geëmotioneerd wanneer haar gevraagd wordt hoe het in het district gaat: het verlies van zoveel levens in één keer heeft de gemeenschap zwaar geschokt, het is nog steeds moeilijk te geloven, de pijn snijdt diep. 

De Assembleeleden van de NDP hebben zondag een fundraising cook-out georganiseerd. Met de opbrengst gaat de fractie een bijdrage leveren aan het verzachten van het leed van de nabestaanden van de ramp in Brokopondo. De afgelopen week zijn er twee avonden stille lopen te Brownsweg in Brokopondo, gehouden. De sfeer was emotioneel geladen. De deelnemers bestonden onder andere uit ouders, partners, kinderen van de overleden mannen. De emoties waren soms niet meer te bedwingen. Er is luid gejammerd, anderen lieten in stilte de tranen vloeien, een groep schreeuwden de roepnamen uit van de overledenen.

“Er is nog steeds een bedroefde sfeer,” geeft Van Emden aan. “Want de mensen kennen die (overleden) jongens. Soms zijn ze direct familie, of aangetrouwd, iedereen heeft ten minste één van ze gekend. Ze waren van Brownsweg, dat is de plek waar we elkaar van kennen. Het leek op een film. In eerste instantie denk je: “Dit kan niet waar zijn!” In district Brokopondo waar je woont?”

Van Emden geeft aan dat ze op een plek woont waarvan veel van de jongeren in goudvelden werken. Via de telefoon ontving ze het nieuws dat “al die jongens van Brownsweg zijn overleden”. Ze heeft gebeden dat er overlevenden mochten zijn, dat bepaalde jongens niet tot de groep doden behoorden. Maar ook zij bleken het leven te hebben gelaten. “Het was geen ver van me bed show want het gebeurde hier,” geeft ze aan. 's Avonds toen ze de lijken hadden ingeladen in de pick-ups om te vervoeren… Nee, dit kan dit niet in Brokopondo zijn… maar het was wel waar…”

Ebu Jones, Assembleelid van Nickerie (NDP), geeft aan dat de cook-out allang op programma stond. Door de ramp is aan de activiteit van wat normaal een gezellig samenzijn tussen partijleden en de gemeenschap is, de fundraising  toegevoegd. Hij benadrukt dat de NDP uit elk district een vertegenwoordiger in De Nationale Assemblee heeft. Met de activiteit wordt ook de 'districtscultuur' van de paarse partij ten toon gesteld, geeft hij aan.

Jones benadrukt dat de NDP gaat blijven pleiten voor ordening van de goudsector. “Want als je reguleert kan je in ieder geval precies weten hoeveel belastinggelden de Staat misloopt,” merkt hij op. “Als er sprake was van ordening, en er gebeurt zo een ramp, zou je precies weten wie in dat gebied was, wie waar gewerkt heeft. We weten niet eens hoeveel mensen nog daar onder het puin zouden liggen. We weten het niet.”
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February