Bouterse nog niet gedagvaard voor zitting 8 december 1982
27 Nov, 00:00
foto
NDP-voorzitter Desi Bouterse zondag in Ocer. Hij is nog niet opgroepen door het Hof van Justitie voor de zitting waarin vonnis wordt geveld over 8 december 1982. (Beeld: René Gompers)


NDP-voorzitter tevens verdachte in het 8 december strafproces is nog niet opgeroepen door het Hof van Justitie om het vonnis aan te horen. Hij vindt dat het bericht dat de zitting op 18 december zal plaatsvinden bewust verwarring brengt. Hetzelfde geldt voor het bericht dat hij samen met Ronnie Brunswijk bezig is met duizenden kilo's cocaïne. "De machine begint te lopen om verwarring te stichten", zegt Bouterse in gesprek met enkele journalisten. Zondag is in Ocer een cook-out gehouden om fondsen te verzamelen voor de families die getroffen zijn door de mijnramp.

Bouterse zegt dat een neef van hem jarig is op 19 december. Dus 18e 's avonds is hij daar "want we gaan hem verrassen". De politicus zegt zich niet druk te maken over de datum van uitspraak. ABC had gemeld als 'breaking news' dat het vonnis op 18 december wordt uitgesproken. De echtgenote van Bouterse, Ingrid, en NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams vinden dat het echt niet kan dat een datum wordt bekendgemaakt, zonder dat de betrokkenen opgeroepen zijn. Ook andere verdachten weten nog niks.

Over de situatie van het land zegt Bouterse dat het volk in 2025 weer de kans krijgt om te bepalen wie het land zal leiden. Over zijn rol hierin wil Bouterse nu niks zeggen. "Dat is koffiedik kijken".  Hij voert aan dat er genoeg kader is in de paarse partij om functies in te vullen. Er zijn al plannen in concept klaar over wat er moet gebeuren na de verkiezingen. Hierbij zullen alle Surinamers betrokken worden, om het land uit het dal te halen. Alle deskundigen zijn nodig volgens Bouterse om het land uit de blubber te halen.

Over 8 december zegt Bouterse dat wanneer het zover is het kader van de partij zal worden geïnformeerd over de situatie. Voorlopig weet hij niks over de datum van de uitspraak. "Ik heb geen boodschap aan een frommelbericht, aan fata morgana". Nu het verkiezingsgebeuren begint te draaien, zullen er veel meer verwarrende berichten komen, verwacht Bouterse.  Hij merkt op dat het leven in de kuststrook al heel moeilijk is, maar in Kwamalasemutu kost een liter benzine niet SRD 40 maar SRD 250. Er zijn serieuze problemen in het land en alle mensen zijn volgens hem nodig om het land uit het dal te halen.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March