Palestijnen keren terug en vinden verwoeste huizen in Gaza
26 Nov, 04:50
foto
Een Palestijnse man zit tussen het puin van een huis dat verwoest is door een Israëlische aanval, in Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: Reuters)


Sommige Palestijnen keerden terug naar hun huizen in het centrale en noordelijke deel van de Gazastrook nadat een vierdaags bestand van kracht werd. Maar voor velen lag er alleen maar puin op de plek waar ooit hun huizen stonden.

Hisham Zaqout van Al Jazeera bezocht zaterdag het vluchtelingenkamp Bureij in centraal Gaza, waar hij sprak met verschillende Palestijnen die de pauze in de strijd gebruikten om naar hun wijken terug te keren – om daar vervolgens totale verwoesting aan te treffen.

"Ons huis is verwoest, niets staat nog overeind. En de meeste eenden en kippen werden opgegeten door hongerige straathonden", zei een oudere vrouw. "Dit is geen oorlog; het is een genocide", voegde ze eraan toe. "Het zijn ongekende misdaden."

Zaqout zei dat veel inwoners van het Bureij-kamp gedwongen waren naar het vluchtelingenkamp Nuseirat, verder naar het westen, te gaan vanwege de voortdurende, intense beschietingen door het Israëlische leger sinds vorige maand.

Toen ze terugkeerden, vonden ze hun huizen met de grond gelijk en enkele doden begraven onder het puin. De oudere vrouw zei dat ze "zo nu en dan kwam, ondanks de meedogenloze beschietingen".

"Het was heel gevaarlijk, maar ik moet mijn kippenvee komen controleren. Ik ben niet bang. Als ik voorbestemd ben om gedood te worden, zal ik sterven. Mijn leven is niet in handen van de zionisten."


‘Ik hoop dat het staakt-het-vuren eeuwig kan duren’
Een andere bewoner van het kamp vertelde over de onvoorstelbare verwoesting die hem bij zijn terugkeer te wachten stond.

"Eerlijk gezegd heb ik me nooit de omvang van de vernietiging voorgesteld; nog geen 1 procent ervan", zei de jongeman. "Mijn huis werd beschoten. Het heeft schade opgelopen en is niet meer geschikt om in te wonen. Het moet helemaal opnieuw worden opgebouwd", voegde hij eraan toe.

Toen hem werd gevraagd hoe hij daar weer kon verblijven, zei hij dat hij liever in een huis zonder muren zou wonen "dan vernederd te worden in overvolle VN-scholen".

"We drinken zeewater en doen alsof het zoetwater is. Wat kunnen we doen?"

Tienduizenden Palestijnen zijn sinds het begin van de oorlog gedwongen hun toevlucht te zoeken in door de Verenigde Naties beheerde scholen. Maar ze zijn ook niet veilig gebleken, en bij veel Israëlische aanvallen op hen zijn tientallen burgers om het leven gekomen.

De wapenstilstand, die tot maandag loopt, omvat de vrijlating van tientallen Palestijnen die door Israël gevangen zijn gezet in ruil voor Israëli's en andere staatsburgers die in Gaza worden vastgehouden.

Het kan worden verlengd, zo hebben de Verenigde Staten en anderen aangegeven, maar Israël en zijn westerse bondgenoten hebben een staakt-het-vuren in de belegerde strook niet gesteund.

Een andere inwoner van Gaza zei tegen Al Jazeera dat ze "eeuwige vrede wensen, niet slechts vier dagen, omdat mensen te veel pijn hebben doorgemaakt en nog steeds lijden".

“Ik hoop dat het staakt-het-vuren eeuwig kan duren. Waarom? Omdat we moe zijn, zijn we een leven als dit beu.”

Een andere ontheemde Palestijn, een inwoner van Khuza’a in het zuiden van Gaza, zei dat de omvang van de vernietiging hen heeft geschokt nadat ze naar huis in het noorden waren teruggekeerd.

"De verwoesting is heel groot, de tranen blijven alleen maar komen. God is voldoende voor ons en dat is alles wat ik kan zeggen."
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March