President reflecteert op 48 jaar Srefidensi
25 Nov, 16:52
foto
President verwelkomt minister Mauro Vieira en zijn delegatie van Brazilië verwelkomd op zijn kabinet. Het bezoek heeft te maken met 48 jaar onafhankelijkheid. (Foto: kabinet president)


President Chan Santokhi heeft ter gelegenheid van 48 jaar onafhankelijkheid een toespraak gehouden op het presidentieel paleis. Volgens hem vraagt 48 jaren onafhankelijkheid om bezinning, reflectie, bemoediging, gefundeerde planningen, waardevolle verbindingen en vereenzelviging.

Volgens de president zijn er verworvenheden, belangrijke mijlpalen en toekomstperspectieven, maar hij zegt dat wij ook moeten nagaan waar wij na 48 jaar staan en waar wij als natie naar toe willen. Verder moet ook worden teruggekeken op wat wij als samenleving samen hebben meegemaakt. Hij spreekt van een roerige periode en verwees onder meer naar de tragedie van enkele dagen geleden te Matawai.  

President Santokhi noemt Suriname een jonge natie, die blijft groeien en blijft werken aan ontwikkeling. Hij is van oordeel, dat natievorming een continu proces is en dat alle actoren in de samenleving hierin een eminente rol vervullen. Volgens het staatshoofd heeft de politieke en sociaaleconomische geschiedenis van Suriname ons bewust gemaakt van de kracht van vreedzaam samenleven.

Suriname is volgens Santokhi het voorbeeld van een van de multiculturele samenlevingen ter wereld met een smeltkroes aan culturen. “De etnische verscheidenheid is onze identiteit en maakt ons tot een uniek en veelkleurig land. Ons volk staat voor veelzijdigheid, ruimdenkendheid en verbroedering.” Het staatshoofd zegt dat er in de afgelopen jaren er alles aan is gedaan om deze verbroedering te versterken en in te zetten voor de ontwikkeling van het land.

De persvrijheid, de gemoedelijke sfeer waarin de verkiezingen verlopen, en de harmonie waarin wij met elkaar leven. Het zijn volgens Santokhi aspecten die gekoesterd en in stand gehouden moeten worden. Het staatshoofd zegt in zijn toespraak ter gelegenheid van 48 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid dat wij samen naar één gemeenschappelijke visie moeten werken om Suriname duurzaam tot ontwikkeling te brengen.

“Onze nationale identiteit is meer dan ooit belangrijk om ervoor te zorgen dat wij één volk zijn en blijven”. Het doet hem goed dat de regering in de afgelopen decennia in staat is geweest diverse samenwerkingen aan te gaan op regionaal en internationaal niveau en dat de samenwerking met diverse landen is uitgebreid en geïntensiveerd. “Deze samenwerkingen, bieden mogelijkheden voor zakelijke transacties, investeringen en het versterken van onze economie.”

President Santokhi benadrukt dat gewerkt moet worden naar een Suriname waar wij trots op mogen zijn. “Als negende president van Suriname kan ik met trots zeggen dat wij Surinamers overwinnaars zijn”. Overwinnaars van kolonisatie, overwinnaars van verdeeldheid, overwinnaars van uitbuiting, en overwinnaars van deconstructieve handelingen”. Volgens de president zijn de diversiteit, daadkracht en veelzijdigheid die deze overwinningen met zich hebben meegebracht, niet zonder slag of stoot gegaan.

De president benadrukt dat de strijd om Suriname naar groei en ontwikkeling te brengen nog steeds wordt gevoerd. Donkere momenten zullen samen overwonnen moeten worden om verder te gaan. En daarbij zal volgens het staatshoofd niet vergeten moeten worden dat Suriname een jonge natie is, die op vele vlakken nog veel moet leren. “Na 48 jaar zijn wij er namelijk nog niet”, zegt het staatshoofd. Er zal moeten worden gewerkt aan de verbetering, dromen van een mooie toekomst en dat vertalen in aspiraties en ambities.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May