Veel verdriet bij stille loop in Brownsweg
25 Nov, 00:00
foto
Een paar honderd mensen hebben deelgenomen aan de tweede stille loop in Brownsweg, district Brokopondo vrijdagavond. Dit ter nagedachtenis aan de overleden goudzoekers. (Foto's: René Gompers)


Te Brownsweg in het district Brokopondo is een tweede stille loop gehouden vrijdagavond. Met de loop worden de vijftien goudzoekers die zijn omgekomen nadat ze bedolven raakten in een goudput, herdacht. Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon en kapitein Lambertus Waandels van Brownsweg spraken de hoop uit dat er een gezamenlijke singi neti wordt gehouden voor alle slachtoffers.

Donderdag hebben diverse scholen van het district een gezamenlijke loop gehouden. Er zijn kinderen die familieleden hebben verloren. Vanuit de Medische Zending is aangekondigd dat de kinderen zullen worden begeleid. Ook nabestaanden van de slachtoffers zullen mentale begeleiding krijgen.


Goudzoekers en andere lopers hebben tijdens de loop de namen geroepen van de overledenen. Dit om hen te gedenken en zo afscheid te nemen. De mannen hebben hun leven verloren toen een berg zand afkalfde, waardoor ze bedolven raakten. Volgens kapitein Waandels zijn er meer personen omgekomen. De lijst met de vijftien namen is nog niet vrijgegeven door de politie.

De mensen voelen zich gesterkt met de twee dagen nationale rouw die is afgekondigd door de regering. Zij ervaren dat het hele land meeleeft met de nabestaanden. Voor vandaag is er nog een loop gepland. Er zal 's middag gelopen worden van Nyun Combé naar het Plein van 10 oktober.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May