Brazilië registreert hoogste temperatuur ooit
21 Nov, 11:47
foto
Delen van Brazilië kampen met een extreme hittegolf. (Foto via BBC/Tercio Texeira)


Brazilië heeft de hoogste temperatuur ooit gemeten – 44,8 graden Celsius – terwijl delen van het land te kampen hebben met een verstikkende hittegolf. Het record werd zondag geslagen in de stad Araçuaí, in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais van Brazilië.

Het ongekende weer wordt toegeschreven aan het fenomeen El Niño en de klimaatverandering.

Voorspellers zeggen dat een deel van de hitte deze week waarschijnlijk zal afnemen.

Volgens het Nationaal Instituut voor Meteorologie (Inmet) zullen in slechts drie hoofdsteden van de deelstaten de temperaturen de 40 graden Celsius naderen, zo meldt CNN Brasil.

De overheidsinstantie zei dat de temperatuur in Araçuaí van 44,8 graden Celsius het vorige record van 44,7 graden Celsius uit 2005 heeft overtroffen.

Vanwege de hitte zijn in het hele land rode waarschuwingen afgegeven, een maand voor het begin van de zomer op het zuidelijk halfrond. Het energieverbruik in Brazilië is naar recordniveaus gestegen, omdat mensen proberen zichzelf koel te houden.

De hoge temperaturen leidden ertoe dat Taylor Swift een van haar concerten in Rio de Janeiro afzegde nadat een fan vrijdag vóór een show ziek werd en overleed.

Volgens de organisatoren had de 23-jarige Ana Clara Benevides Machado hulp gezocht in het stadion nadat ze zich onwel voelde. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed een uur later.

Uit officieel onderzoek dat twee weken geleden werd vrijgegeven, bleek dat de gemiddelde temperatuur in het land van juli tot oktober boven het historische gemiddelde lag.

Extreem weer komt op veel plaatsen in de wereld steeds vaker voor en is intenser als gevolg van de klimaatverandering.

Volgens wetenschappers worden hittegolven op veel plaatsen langer en intenser en de verwachting is dat dit zal voortduren terwijl de mens broeikasgassen blijft uitstoten die de planeet verwarmen.

Ondertussen bevindt de aarde zich momenteel in een El Niño-weerfase, gedurende welke tijd de mondiale temperaturen doorgaans stijgen.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June