Brazilië: Sterfgevallen kinderkanker door sojateelt
03 Nov, 06:51
foto
Mato Grosso is de grootste producent van niet genetisch gemodificeerde sojabonen op staatsniveau in Brazilië. (Foto: Proterra Foundation)


De sojateelt wordt in verband gebracht met een stijging van het aantal sterfgevallen door kinderkanker in Brazilië. Het land is 's werelds grootste producent en exporteur van oliehoudende zaden en een van de grootste gebruikers van pesticiden voor de bescherming van gewassen tegen ziekten en plagen, aldus een studie in het Zuid-Amerikaanse land.

Uit het collegiaal getoetste onderzoek dat maandag werd gepubliceerd in PNAS, het tijdschrift van de Amerikaanse National Academy of Sciences, bleek dat naarmate de sojateelt zich in Brazilië uitbreidde, "blootstelling aan pesticiden in de landbouw geassocieerd werd met een verhoogde kindersterfte aan kanker onder de bredere bevolking die indirect aan deze chemicaliën werd blootgesteld."

De Amerikaanse onderzoekers vonden een verband tussen de sojaproductie en de daarmee samenhangende blootstelling van de gemeenschap aan landbouwchemicaliën, waaronder glyfosaat, een veelgebruikte onkruidverdelger die sommige genetisch gemodificeerde sojabonen kunnen verdragen.

"We vinden een statistisch significante toename van kinderleukemie als gevolg van de uitgebreide lokale sojaproductie", aldus het PNAS-artikel, gebaseerd op gegevens over de incidentie van kinderkanker en ziektesterfte in Brazilië over een periode van 15 jaar.

Een groter gebruik van pesticiden vervuilt waarschijnlijk de watervoorraden in de buurt van sojaboerderijen, speculeerden de onderzoekers.

Concreet vond de studie een verband tussen de sojateelt en bloedkanker bij kinderen, vooral acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende bloedkanker bij kinderen.

Er waren tussen 2008 en 2019 123 extra ALL-sterfgevallen onder kinderen onder de 10 jaar, als gevolg van de uitbreiding van de sojabonenproductie in Brazilië, ontdekten de onderzoekers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May