Nog veel problemen bij opstart onderwijsproces
29 Oct, 12:40
foto
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op een persconferentie. Hij is geconfronteerd met diverse uitdagingen waarvoor oplossingen gezocht worden. (Foto: René Gompers)


Plaatsing van leerlingen, tekort aan meubilair, geen of slecht schoolvervoer, slechte accommodatie van leerkrachten in het binnenland, een tekort aan leerkrachten en de slechte staat van een aantal schoolgebouwen. Dit zijn enkele van de problemen waarmee het onderwijsproces nog steeds te kampen heeft terwijl het nieuwe schooljaar al ruim een maand loopt. Onderwijsminister Henry Ori en zijn staf benadrukken dat er nog steeds gewerkt wordt aan oplossingen. Het gaat alleen niet zo snel als men zou willen. Aan leermiddelen (meubilair, boeken enz) wordt SRD 97 miljoen uitgegeven.

Ori en een groep directeuren zijn vrijdag op een persconferentie ingegaan op een aantal zaken. Er is aangegeven dat er "verschillende uitdagingen" zijn maar dat er hard gewerkt wordt om ze op te lossen. Op de basisscholen moeten nog 362 leerlingen geplaatst worden, op de LBO nog 230. Een oplossing is om groepen leerlingen om en om, om de twee of drie dagen les te laten volgen. Naast het tekort aan klassen  is er een tekort aan bepaalde leerkrachten.

Daarnaast ontstaan door de spreiding van de leerlingen en het te volgen onderwijs behoefte aan nieuwe schoolbusroutes. Schoolvervoer is in veel gevallen niet gegarandeerd. Er is een onderzoek geweest die veel misstanden heeft blootgelegd, wordt er gesteld. Ondertussen zetten particulieren zelf hun vervoer in dat niet altijd veilig is.

Er is wel genoeg schoolmeubilair voor de leerlingen benadrukt Ori. De bestellingen worden niet snel genoeg verwerkt. Er is SRD 97 miljoen aanbesteed aan onder andere de aanschaf van ook schoolmeubilair. Voor de basisscholen zijn er nieuwe leerboeken aangeschaft. Leerkrachten worden nog getraind om de naar Surinaamse situatie aangepaste leerstof te kunnen onderwijzen.

De onderwijssituatie in het binnenland is niet rooskleurig. Leerkrachten hebben veel te ontberen; slecht tot geen internetverbinding, geen elektriciteit, geen veilig drinkwater. Transport naar het binnenland is niet altijd in orde waardoor een aantal leerkrachten nog steeds niet naar zijn standplaats is vertrokken.  De persoonlijke veiligheid is ook niet altijd gegarandeerd op de standplaatsen waardoor leerkrachten in sommige gevallen de gebieden moeten verlaten. De onderwijzerswoningen laten veel te wensen over en zijn aan renovatie toe. Er wordt nagedacht over hoe deze zaken op te lossen.

In verschillende districten zijn de schoolgebouwen ook aan renovatie toe. Het ministerie heeft 10 uitgekozen die in 12 maanden gerenoveerd moeten worden met steun van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Volgende week worden contracten getekend om deze scholen aan te pakken: 2 in Nickerie, 3 in Marowijne, 5 in Sipaliwini.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May