Bezorgde Ngo's: Mennonieten hebben al 400 ha gekocht
28 Oct, 00:00
foto
Vertegenwoordigers van NGO's die op een persconferentie hun bezorgdheid hebben geuit. Zij vrezen dat door de komst van Mennonieten er grote ontbossing zal plaatsvinden. (Foto: René Gompers)


De Mennonieten die zich in Suriname willen komen vestigen hebben al ruim 400 hectaren land kunnen bemachtigen bij Witagron in het district Sipaliwini. Er is al rond de US$ 600.000 tot nu toe geïnvesteerd in de immigratie van de Mennonieten. Ondertussen voeren zij nog steeds gesprekken met Inheemsen en Tribalen over meer grond. Deze informatie is tijdens een persconferentie van een groep milieuorganisaties gepresenteerd. Naar verluidt zal de Mennonieten kolonie uiteindelijk meer dam 100.000 hectaren nodig hebben.

Vertegenwoordigers van Amazon Conservation Team Suriname, Conservation International Suriname, Green Growth Suriname, Green Heritage Fund, Suriname Alliance For The Environment, Tropenbos Suriname, Wild Life And People en de WWF, hebben vrijdag in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) een persconferentie gehouden over de komst van de Mennonieten en de mogelijke gevolgen daarvan. De aanleiding is de schaarse informatie vanuit de overheid en andere instanties hierover.

De organisaties maken zich ernstige zorgen over de gevolgen voor het milieu, de bossen, en de Inheemse en Tribale volken wiens grondenrechten nog steeds niet in orde zijn gemaakt. De groene NGO's baseren hun zorgen op bestaande rapporten over massa ontbossingen en de gevolgen daarvan op het watergebruik, de grond, de woonomgevingen, de luchtkwaliteit, de ecologie. Zij pleiten voor gedegen studies en strak beleid voordat de vestiging van de Mennonieten begint. Benadrukt is dat men niet tegen de komst van de Mennonieten is, maar dat gepleit wordt voor een "juiste ontwikkeling."

Van de regering heeft de gemeenschap ondertussen groen licht gekregen voor een proefperiode van drie jaren en 50 families. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft recent benadrukt dat de regering de Mennonieten niet gaat faciliteren met grond. De groep Ngo's heeft de hand weten te leggen op een brief waarop is aangegeven dat zij zich moeten verstaan bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor ruim 400 hectare land. LVV-minister Parmanand Sewdien heeft ontkend betrokken te zijn bij het project van de Mennonieten.

Een ander punt van ernstige zorg is de positie van Inheemsen en Tribalen. Zij hebben nog steeds geen titel op de gronden waar ze wonen. Dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen, is er benadrukt. De vertegenwoordigers van Inheemse groepen die ook aanwezig waren bij de persconferentie hebben duidelijk gemaakt dat zij over hun "dead body" nog meer van hun leef- en woongebieden gaan afstaan. De vrees bestaat dat net zoals eerder is gebeurd in andere landen, Inheemsen uit hun woongebieden verdreven zullen worden om de uitbreiding van de Mennonieten te accommoderen.

De Mennonieten hebben geprobeerd om ook in buurland Guyana voet aan de grond te zetten. Dat is niet gelukt. De Surinaamse regering is minder weerspannig. De Mennonieten gaan zich vooral richten op het produceren van mais en soya op grote schaal. Er zijn al proeven gedaan in Suriname. De Ngo's wachten nog steeds op antwoorden van de regering. Ze willen onder andere weten of het waar is dat er -zoals de Mennonieten zelf melden- al ruim 400 hectare land is ingekocht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May