Column: Borrelpraat no. 788
15 Oct, 22:36
foto


“Jongens, ik ben net terug van een paar maanden studiereis in het buitenland, en ik geloof mijn ogen niet.”
“Die verpaupering springt je zeker in het oog?”
“Juist niet. Overal zie ik nieuwe gebouwen verrijzen, maandenlange gaten en verzakkingen in hoofdwegen zijn en worden netjes gelapt.”
“Ja, na drie jaren den kies’ verstand. Eerst flink ‘gefamilied en gefriendst’ en nu pas den man e suku fu kies’ unu nanga wan tu laplapu enzo.”
“Ja, want sinds het onlangs massaal goedkeuren van dat nieuwe kiesstelsel staat niets meer de verkiezingen van 2025 in de weg.”
“Nou, het blijkt dat ze in hun plotselinge ijver tweemaal hetzelfde gewijzigde kiesstelsel hebben goedgekeurd en nul maal die grondwetswijziging. Dus die stemming voor de grondwetswijziging moet maandag snelsnel alsnog plaatsvinden.”
“Ow, ow, haastige spoed is zelden goed. Wat een amateurisme!”
“Dit amateurisme, dit dorpse, dit ongeschoold gedoe zie je overal in ons beleid, dankzij die jarenlange populistische politiek.”
“Ik zie dit toch zo prachtig verwoord in dat artikel van onze Hikkemaat de Megawatt Khan op Sterrennieuws. Maar ja, misschien zijn we te lui om dit artikel te lezen en te begrijpen.”
“Daarom al die dommies in onze ‘hoge’ colleges van staat en de RvC’s van staatsbedrijven. Allemaal jaknikkers en zakkenvullers.”
“Maar in het dubieus gunnen van allerlei bouw- en sloopwerken aan een bepaalde family-aannemer, daarin zijn we steengoed. Dat schijnt elke regeerperiode weer het hoofddoel van het beleid te zijn.”
“En ik had jullie toch gezegd dat er een grote adder onder het gras schuilgaat bij die wijziging van dat kiesstelsel, als vooral de grote politieke boys het zo eendrachtig met elkaar eens zijn? En zie die adder.”
“En die is?”
“Politieke partijen moeten op grond van een of andere wazige en djoteh-berekening nu niet meer SRD 96.250,- betalen, maar netjes afgerond SRD 750.000,- om aan de verkiezingen deel te nemen. Is toch verschrikkelijk?”
“Ik vind dat een goede maatregel.”
“Maar ik ben het met Ansjeliek van het Kasteel eens dat dit een ernstige beperking is van ons grondrecht om ons te verenigen en verkiesbaar te stellen.”
“Klopt. Het is daarom des te harder zaak dat al de kleinere partijen zich bundelen, op één lijst van een bestaande politieke partij gaan staan en dan samen de kosten delen.”
“Maar je krijgt je geld terug als je minstens één zetel haalt.”
“Zelfs dat vind ik niet nodig. Krijg je je ingelegd geld terug als je in het casino de jackpot wint?”
“Natuurlijk niet, want je hebt gewonnen.”
“Dan waarom moet je je geld terugkrijgen als je minstens één zetel hebt binnengehaald? Je bent een echte dommie als je met zelfs één zetel die SRD 750.000 niet binnen twee jaar hebt terugverdiend, kom nou! Waar praten we over!”
“Ergens vind ik dat politiek niet het strijdtoneel moet worden van een hoop kleine partijen, waaronder gelukzoekers, corruptelingen en chanteurs die erop azen om de wippositie tussen de groten te gaan innemen.”
“Ja, daar draait alles uiteindelijk om: REGEERMACHT, zogenaamd in naam van dat arme, weer eens misleide of etnisch opgejutte kiezersvolk.”
“Nou, maar ik denk dat die verkiezingen die vandaag in Polen worden gehouden, toch wel een principiële keuze zullen zijn tussen: pro westers met een vrije economie of pro communistisch met een staatsgeleide economie.”
“En om welke principiële gedachte draaien bij ons de verkiezingen over het algemeen?”
“Me zakke vulle'; eerst ik, de rest stik. Het gaat om deze principes en niets anders.”
"Dus Jules, je bent blij verrast met al die geweldige ontwikkelingen die je na twee maanden buitenland hier nu ziet?”
“Ja, het doet me goed, hoofdwegen zijn weer berijdbaar...”
“Zonder witte middenstreep, stopstrepen op hoeken en voorsorteervakken bij stoplichten en zonder gewitte zebrapaden en gewitte drempels, met hoeken onder wied, net als ettelijke voetpaden..."
“Ach, als jullie met dat klagen met vlagen en plagen deviezen konden verdienen, waren we al lang het rijkste land ter wereld. Mijn Chan barka Bhaan houdt woord, zie nu de glorieuze tweede helft.”
“Dit had sinds de eerste seconde van de eerste helft moeten gebeuren, dan was ons veel geschreeuw, gescheld, geplunder en gebrandsticht bespaard gebleven.”
“Maar er was toen geen geld, de schulden van de vorige regering…”
“Ach kom! Wie wist dat niet? En waarom was men dan zo 'krasi' om het roer zelfs een maand eerder over te nemen? Bang dat een ander al die hebi zou overnemen?”
“Dat ben ik met Ron eens. Maar ja, vanaf de eerste seconde was het family and friends regelen, met die veroordeelde Tralala in het geheim meer dan tien uren in de nacht te Leonsberg gaan vergaderen, daarna allerlei vreemde Bisbis-deals sluiten. Moest Bisnis daarom zo nodig naar Buitenlandse Zaken? Mooie zaken!”
“Maar die loyale partijtoppers en die goedwillige sponsoren moesten toch ook beloond worden voor hun inzet om de verkiezingen van 2020 te doen winnen?”
“Oke, maar had ze rustig maar een jaartje laten wachten; ze zouden echt niet naar de oppositie lopen. En als zij binnen de partij zouden schelden, no problem: families kijven, maar families blijven.”
“Het lijkt erop dat een bepaalde partijvoorzitter al dat gehaal, getrek en gejaloezie binnen zijn partijtop nu liever uit de weg gaat en daarom meer in het buitenland zit om de wereldvrede en veiligheid en het schone milieu te helpen bewaren.”
“Daarom is een van de eerste regels die we moeten stellen: partijvoorzitters mogen niet tegelijkertijd president, VeePee, ministers of assembleevoorzitter zijn. Anders krijg je teveel machtsconcentratie en hoofdpijn bij bepaalde personen.”
“Denkt u meester, dat kleine partijen meer zetels zullen halen dankzij het gewijzigde kiesstelsel?”
“Alles kan, maar net wat Entiere Patria in zijn artikel, ook op Sterrennieuws zegt: een groot deel van de kiezers is beperkt geschoold en het grootste deel zal weer etnisch stemmen. Dus veel zal er niet veranderen.”
“Daarom zeg ik jullie dat de kaarten bij de komende verkiezingen al geschud zijn. De VHP en NDP halen de meeste zetels. En als ze samen geen 34 zetels halen, dus tweederde voor de verkiezing van pres en VeePee, dan zullen ze een derde nodig hebben en daar maakt de ABOP/PL-combinatie een goede kans.”
“En die reeks van kleine partijen zoals Ahh20, Doe-wet, Dag-91 en Paloeeeee en niet te vergeten de Nee-Pee-Es dan?”
“Losse vingertjes vol levensgrote politieke ego’s zullen geen vaste hand en dus ook geen vuist kunnen maken.”
“Nanga wan finga nomo, brafu no kan nyan.... kennen ze dat liedje niet?”
“Tuurlijk wel. Proost op deze hit van Sonora Paramarera, volgens mij de beste muziekformatie die we hebben voortgebracht.”
“Proost op hen.”
 
Rappa
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May