Oppositie niet onder indruk van jaarrede president
30 Sep, 00:00
foto
Nadat president Chan Santokhi zijn jaarrede heeft uitgesproken, nodigde hij de Assembleeleden uit voor een ontvangst op het paleis.


De meningen over de jaarrede die president Chan Santokhi vrijdag heeft uitgesproken zijn verdeeld bij leden van De Nationale Assemblee. Oppositieleden vinden dat er nauwelijks concrete zaken zijn genoemd door de president. Er is geen hoop dat de situatie van de burgers zal veranderen. Mensen gaan gebukt onder de situatie en die zal alleen maar toenemen door de belastingdruk. Daartegenover voert de president aan dat 45 goederen behorende tot de eerste levensbehoeften vrij zijn van btw. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelt dat het staatshoofd juist open en eerlijk is geweest en heeft aangegeven uit welke sectoren meer middelen zullen binnenkomen.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) voert aan dat er onvoldoende middelen zijn vrijgemaakt voor onderwijs, volksgezondheid en veiligheid. Integendeel worden gelden via de kabinetten van de president en vicepresident vrijgemaakt voor armoedebestrijding, terwijl dit structureel moet gebeuren. De verdiencapaciteit van het land wordt niet verhoogd. Macro economisch kan het plaatje er goed uitzien, maar de burgers voelen dat niet wanneer ze bij de kassa staan. De informele sector wordt niet aangepakt, terwijl alle subsidies worden afgebouwd.

De president is weer met beloften gekomen en nieuwe leugens, vindt Assembleelid Edward Belfort (ABOP/PL). In 2020 kon hij zijn auto voltanken voor SRD 400 en nu kost een volle tank voor dezelfde auto hem SRD 3.500. Met dit geld kon hij meer noodlijdende mensen helpen. De gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het volk alleen maar verarmd.

Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL merkt op dat de uitvoering belangrijk is en er moeten prioriteiten worden gesteld. Macro-economisch gaat het beter volgens de president, maar de mensen moeten dit ook voelen. Er moeten hervormingen plaatsvinden. Diverse fondsen moeten beter ingevuld worden, zodat mensen niet een jaar moeten lopen om zaken rond te krijgen. Uitvoering van de plannen is het beste bewijs en hieraan moet er hard gewerkt worden. De regeertermijn is al bijna voorbij.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, vindt dat er weinig nieuwigheid is in de jaarrede. Hij had verwacht dat de president ook zou aangeven om de startpositie van de regering te plaatsen tegen de realiteit van nu. In feite is het de laatste jaarrede van de president, want na de verkiezing van mei 2025 zal de situatie er anders uitzien. Hij vindt dat er weinig diepgang is in uit te voeren beleid het komende jaar. Er zijn offers gebracht maar een verlossende boodschap is uitgebleven, terwijl er enorm koopkrachtverlies plaatsvindt.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt de toespraak van het staatshoofd ronduit teleurstellend. Hij is niet ingegaan op actuele noden en uitdagingen van het volk. Er zijn geen nieuwe toezeggingen gedaan om de inkomsten van de burgers te verhogen, terwijl de president zijn eigen kabinet 50% koopkracht verhoging wilde geven. Parmessar vindt de gang van zaken inhumaan naar het volk toe. Volgens hem is het protocollair ook onjuist dat de president zich rechtstreeks gericht heeft naar het volk toe, terwijl het woord via de voorzitter van De Nationale Assemblee wordt gevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May